Разследвания за корупция шеф на световния футбол Сеп Блатер заложи на тактиката, че най-добрата защита е атаката и “бомбардира” Франция и Германия с взривоопасно интервю пред в. “Велт”.

79-годишният швейцарец директно обвини държавните глави на двете страни в политическа интервенция при избора на Катар за домакин на Мондиал 2022.

“Катар получи световното, защото господата Никола Саркози и Кристиан Вулф (б.р. - президенти на Франция и Германия по време на определянето на домакинството) опитаха да повлияят на своите представители в Изпълкома на ФИФА заради икономически интереси", заяви Блатер, цитиран от "Труд". "Сега тези, които са гласували за Катар, трябва да поемат отговорността.”

Президентът на ФИФА не е гласувал за арабската държава, за разлика от френския си колега и шеф на УЕФА Мишел Платини, който днес е най-яростният му критик.

Германците също са опозиция на Блатер, но не се знае как е гласувал Франц Бекенбауер, немският представител в Изпълкома.

Шефът на германския футболен съюз по онова време Тео Цванцигер признава, че преди избора на домакинство е получил обаждане от президента Вулф, който се интересувал от вота. В автобиографията си политикът отрича да е оказвал натиск.

“Вижте колко германски фирми получиха проекти в Катар след избора, това са Дойче Бан, Хохтиф и други”, аргументира се Сеп Блатер.