Пеле тъгува, а с него тъгува и цяла една държава. Краля на футбола е вече 74-годишен и е успешен бизнесмен, но плаче за падението на "Жого бонито", красивата игра, която десетилетия наред беше водещата сила във футбола. Пеле, Зико, Сократес, Роналдиньо или Кака, всичките имаха страхотна техника, а удоволствието от играта им беше в кръвта. Истината обаче е, че селесао не се мъчи на терена само след онова 1:7 срещу Германия на 1/2-финалите на Мондиал 2014. А феновете могат да понесат мачовете на Бразилия само с много черен хумор, с много студена бира или директно с някоя друга кайпириня. Или някое още по-силно питие.

Тенденцията за падението на Бразилия се затвърди и на тазгодишната Копа Америка, която си бе плашеща. Там се видя, че селесао вече е в състояние да загуби даже от безнадеждно слабия Парагвай. В същото време, вместо да представи като ново попълнение някой бразилски магьосник, рекордьорът по титли в страната световен шампион Германия - Байерн, предпочете да представи чилийския биткаджия Артуро Видал. В страната на самбата си дават сметка за тази промяна на футболния пазар. Явно периодът на бразилска доминация е отминал, затова и вече никой не говори открито за "Жого бонито". Преди искахме да представим на публиката спектакъл, а сега треньорите изобщо не искат да побеждават - анализира ситуацията Пеле. - Вече им стига да не загубят, а мачовете са изцяло на тактика! Но въпросът къде се изгуби "Жого бонито" остава открит. Следват шест различни версии по темата...

В офиса на кмета на Рио
Едуардо Паес е 45-годишен, визуално има някаква прилика с Оливер Бирхоф и вече 7 г. е кмет на Рио де Жанейро. Като почти всеки бразилец е запален фен на футбола, въпреки че неговият "Васко да Гама" редовно се бори да не изпадне от Серия А. Това обаче не е причина да махне от бюрото си клубно флагче. Той редовно се показва в Туитър как пее песни на "Васко" с играчите, а като важна клечка бе официален представител на града на "Маракана" на финала на световното първенство миналата година. "Стисках палци за Германия - не крие кметът и разкрива своята версия за изчезването на "Жого бонито". - Вие немците ни я взехте. Вие сте виновни, засрамете се! Това в кръга на шегата. Истината е, че не знам какво стана. Но в никакъв случай не смятам, че виновен е селекционерът, в случая Дунга." Очевидно трудната тема остави без думи Паес, който иначе винаги има мнение по всички въпроси.

Жулио, таксиджия от Рио
Който заговори на Жулио Сезар Оливейра за селесао, още повече ако става дума за германец, веднага се сблъсква с раздразнението малкият човек, който иначе обича много шегите. И говори за Бразилия само и единствено, защото няма друг изход. "Дунга е магаре - категоричен е таксиджията от Рио. - Да, той не цвили, но пак е магаре. Като национален селекционер той би трябвало да залага на най-добрите и най-опитните играчи. Това обаче не се случва. Нищо не се случва. Мачът с Германия го гледах вкъщи със семейството. Повече от жалка работа. След това няколко дни не исках да излизам от вкъщи. А после дойде и Дунга. Това е повече от крачка назад. "Жого бонито"? Свърши се с нея. Няма я отдавна. Също така не смятам, че толкова бързо ще се завърнем и ще играем сериозна роля на следващия мондиал в Русия!" Като цяло, вместо да говори за селесао, Жулио предпочита да показва на клиентите си снимки на синовете си, с които поне може да се гордее.

Бразилските медии пазят неутралитет
Големите бразилски ежедневници като "О Глобо" или "Фоля де Сао Пауло" не са сред най-големите критици на селесао. Критиките идват най-вече от бивши играчи, които са играели по времето, когато на терена за селесао още е имало магьосници. Легендата Ривелиньо например изригна в токшоу: "Целият бразилски футбол в момента е тъжнa картинка. В първенството ни не върви даже продажбата на билети, а селесао вече не играе хубав футбол." Иначе медиите ръмжат най-вече срещу Дунга, който никога не се е радвал на добра слава при тях. "В селесао ми липсват дисциплината и желанието за игра - казва Рикардо де Албукерк от ESPN Brasil. - След катастрофата срещу Германия трябва да дадем адекватен отговор най-късно на олимпиадата догодина."

Играчите на плажния "Фламенго"
На плажа "Фламенго" още може да се види "Жого бонито". Всяка сутрин още от 7 ч. там магиите си показват Карлос, Луисано, Гуто и останалите, които разцъкват по час, преди да отидат на работа. Правят всякакви трикове под синьото небе и ръмжат срещу професионалистите. "Онези печелят прекалено много пари, а нямат никакво покритие. Само обикалят с чантичките и ланците си - казва Гуто. - Крайно време е селесао да върне нещо на народа. - Страдаме заради тях от години!" За Гуто и приятелите му няма никакво съмнение, че е по-голям кеф да поритат на плажа, отколкото да гледат мач на селесао.

Мухлясалата зала в Сантос
Мазилката по стените се разпада, смърди на смесица от пот и почистващи препарати. Далтон и другите момчетата от квартала ритат редовно в плачещата за ремонт зала до Канал 3. Нищо не би могло да символизира по-точно състоянието на селесао от тази зала. "Вече го няма колектива в селесао - казва Далтон. - Класата на всички играчи с изключение на Неймар може да бъде поставяна под въпрос. Сега вече можем да се смеем на онова 1:7 срещу Германия, но тогава бяхме просто зашеметени!" И в мухлясалата зала никой не смята, че "Жого бонито" ще се завърне скоро.

Неделна сутрин във Вила Белмиро
В момента положението е такова, че някои мачове от бразилското първенство започват в 11 ч. сутринта. Така искат телевизиите. А парите от тях стават все по-важни, защото все по-малко играчи се продават в Европа. Миналата неделя много закъсалият с парите бивш клуб на Пеле - "Сантос" посрещна във Вила Белмиро скромния "Жойнвил". Младокът Габриел, наричан от местните просто Габигол, заши два невероятни гола. Той е една от бъдещите надежди на селесао. Публиката е сериозно количество - 13 000 зрители. Иначе стадионите са съвсем празни, само големите "Фламенго", "Коринтианс" и "Сао Пауло" понякога пълнят стадионите си. На въпрос какво става с "Жого бонито", повечето фенове гледат право към земята. "Свърши се. Хубавата игра вече я няма", казват в един глас запалянковците. Но продължават да подкрепят отбора си в пристанищния град Сантос в неделя преди обяд. Когато даже петлите още не започнали да кукуригат...

Марко Трипмакер, превод на вестник "7 дни спорт"