Английската Футболна асоциация потвърди подкрепата си за Мишел Платини в стремежа му да бъде следващ президент на ФИФА. Шефът на ФА на Англия Грег Дайк заяви, че те ще подкрепят французина до момента, в който не се докаже съвсем ясно неговата вина в корупционния скандал.

Дайк направи това изявление след като стана ясно, че Сеп Блатер и Мишел Платини получават наказание от 90 дни лишаване от право да упражняват функциите си. Самият Платини незабавно започна защитата си, а изпълнителният комитет на УЕФА изрази подкрепата си за него, макар и после да публикува становище, че той няма да участва в работата на изпълкома.

"Ние подкрепяме Мишел Платини да бъде следващият президент на ФИФА, защото смятаме че свърши много добра работа като президент на УЕФА. Но ако се намерят доказателства, че той е виновен в корупционния скандал, ние няма да го подкрепим. Ако обаче се докаже, че няма нужните факти, които го уличават в нещо нередно, ние стоим твърдо зад него, коментира Дайк в интервю за ITN.

"Смятам, че беше неизбежно наказанието зма Блатер, особено след всичко това, което ни залива от месец май насам. Аз винаги съм бил против него, защото начинът му на работа никога не ми е изглеждал чист. Но е тъжен ден за футбола, когато корупцията е на челните заглавия на вестниците, а не самата игра или резултатите".

"Аз мисля, че не само Блатер, но и още доста хора трябва да бъдат извадени от управлението на ФИФА. И ако приемем, че ФИФА е била корумпирана от 40 години насам, е много трудно да си представим лесното й почистване, каза още Дайк.