Белгия тотално надигра и победи Босна и Херцеговина с 4:0 в световна квалификация от група "Н", която се игра в Брюксел.

Момчетата на Роберто Мартинес имаха голямо преимущество още през първото полувреме, което решиха в своя полза след автогол на Спахич и попадение на Еден Азар.

Тоби Алдервейрелд вкара трети гол за домакините през втората част, а малко след това Лукаку пропусна на празна врата. Резервата Джурич пък уцели напречната греда.

Десетина минути преди края Лукаку все пак се реваншира и вкара с помощта на рикошет. Така Белгия събра 6 точки и оглавява групата, докато Босна е на трета позиция с три пункта.


Двата отбора започнаха доста предпазливо и едва след изтичането на четвърт час игра се стигна до първи удар. Той беше отправен от Ведад Ибишевич, но топката мина над вратата на домакините. В наказателното поле на гостите Мертенс падна и поиска дузпа, но реферът Аткинсън правилно не уважи претенциите му.

В средата на първото полувреме Белгия поведе с автогол на Спахич. Караско осъществи хубав пробив и подаде вдясно за Мюние, който центрира в наказателното поле. Спахич се опита да изчисти, но вместо това прати кълбото в собствената си врата.

Веднага след това "червените дяволи" нанесоха втори удар. Този път обаче нямаше случайност, а истинска класа - Дреес Мертенс копна прекрасно за Еден Азар, който изскочи зад защитата, финтира вратаря и от малък ъгъл реализира по диагонала.

До края на първата част Белгия продължи да натиска, но Вертонген шутира високо, центриране на Мертенс беше уловено от вратаря, а Караско не получи исканата от него дузпа.

Момчетата на Роберто Мартинес натиснаха и след паузата, но Тоби Алдервейрелд можеше да си вкара автогол при опит да изчисти. Яяло опита да бие мощно при изпълнението на корнера, но без успех.

Преди да изтече един час игра Алдервейрелд се реваншира за момента, в който изправи на нокти сънародниците си. Бранителят се включи при изпълнение на корнер и реализира по чудесен начин с пета от въздуха.

В средата на второто полувреме се стигна и до пропуска на вечерта! Яник Караско беше изведен сам срещу вратаря, но той не се полакоми и подаде вдясно но свободния Ромелу Лукаку. Вместо да прати топката в опразнената врата, централният нападател стреля встрани!

Последва спасяване на Бегович срещу Караско, а на отсрещната врата влезлият като резерва Джурич можеше да върне интригата след удар с глава, но кълбото нацели напречната греда.

В 79-ата минута Лукаку се реабилитира за фрапантния си пропуск. Той си пое пред дъгата и отправи силен изстрел, а от получилия се рикошет топката изненада Бегович, за да влети в мрежата зад него.

В третата минута на добавеното време Джеко овладя добре и Лулич завърши, но над вратата.

 

Белгия - Босна и Херцеговина 4:0

1:0 Емир Спахич - 26', автогол
2:0 Еден Азар - 29'
3:0 Тоби Алдервейрелд - 60'
4:0 Ромелу Лукаку - 79'

 

Белгия: Куртоа, Вертонген, Алдервейрелд, Мюниер, Дж. Лукаку (Симан - 21'), Фелаини, Витсел, Азар (Миралас - 87'), Мертенс, Караско, Р. Лукаку (Бентеке - 82')

Босна и Херцеговина: Бегович, Спахич, Зуканович, Бичакчич, Колашинац, Лулич, Медунянин, Яяло (Висча - 73'), Пянич (Чимирот - 81'), Джеко, Ибишевич (Джурич - 64')