Старши треньорът на германския Волфсбург Андрийс Йонкер се оказа изненадващ претендент за поста национален селекционер на Холандия, става ясно от публикации на медиите и от мненията на феновете на "лалетата" в социалните мрежи. Вчера, след загубата в София, самият Блинд намекна, че е напълно възможно да преосмисли оставането си на поста национален селекционер, след като лалетата са пред отпадане от второ голямо първенство. Хора с високи постове във федерацията също дадоха индикации, че съдбата на бившия централен защитник ще бъде разглеждана скоро.

"Ако се стигне до вариант с привличането на Йонкер, то първата работа на федерацията на Холандия е да провери каква е неустойката, заложена от Волфсбург в договора му и дали няма да се окаже прекалено висока", пише вестник "Де Телеграф".

Йонкер не е широко известно име на масовата публика, но в света на големите клубове е много добре познат. Той минава за един от най-доверените хора на мениджъра на Арсенал Арсен Венгер и в продължение на три години бе директор на школата на "артилеристите". Той напусна през февруари, за да стане старши треньор на Волфсбург от Бундеслигата.

Преди това е работил в Байерн (Мюнхен) като асистент на Луис ван Гаал, като методист на втория отбор и старшата възраст, както и за кратко е тренирал и представителния тим на баварците. Роден през 1962-а година в Амстердам, специалистът е играл предимно за нискоразредни отбори, най-популярният сред които е Волендам. Тренира Вилем II за два сезона, а също така е бил и главен треньор на всички юношески национални отбори на Холандия. Това означава, че той е отлично запознат с потенциала на холандския футбол в момента.