Европейската футболна асоциация (УЕФА) ще получи 16 места на Световното първенство по футбол през 2026-а година, което ще бъде първото с 48 отбора. Това съобщи пресслужбата на ФИФА.

Днес се състоя заседание на Бюро на Съвета на ФИФА, на което бяха дадени препоръки за разпределението на местата за Световното първенство след увеличаването на 48 участника. След като за Европа са предвидени 16 места, Африка получава 9, Азия- 8, Южна Америка и зона КОНКАКАФ по 6, зона Океания- 1.

Останалите две места ще бъдат разиграни в плейофи между шест отбора- по един от всяка континентална конфедерация без Европа. Страната-домакин автоматично получава своето място на финалите, а мястото й ще бъде извадено от квотата на континента, който представлява. Ако страните-домакини са повече от една, то решението кой ще получи свободно участие ще се решава от ФИФА. Тези препоръки ще бъдат представени на самия Съвет на ФИФА, който ще се събере да ги разглежда и да дискутира на 9-и май в столицата на Бахрейн- Манама.

А решението да се увеличи бройката на участниците на световните финали от 32 на 48 беше взето на 10 януари. Във финалният плейоф за двете свободни места на Световното първенство ще участват по една страна от всяка континентална конфедерация без Европа. Допълнителното място на УЕФА ще се даде на континента, който организира турнира. Двата отбора, които са на най-високите места в ранглистата на ФИФА ще бъдат поставени при жребия и ще чакат победителите от двете двойки, които ще бъдат сформирани от другите четири отбора.

Въпросният турнир ще се състои в страната-домакин на Мондиал 2026 и ще бъде тестов турнир за готовността й да приеме самото Световно първенство. Ако правилото се прилагаше днес, теоретични участници в този плейоф щяха да бъдат отборите на Китай, остров Кюрасао, Еквадор, Мароко, Таити и Сейнт Китс и Невис.