Стадионът на Аякс Амстердам ще носи името на легендата Йохан Кройф, съобщиха от клуба. Бившият холандски национал почина през 2016-а година на 68-годишна възраст, а днес трябваше да бъде неговият 70-и рожден ден.

Футболен клуб Аякс, мениджмънтът на стадиона "Амстердам Арена" и градският съвет стигнаха единодушно до решението, че стадионът трябва да бъде преименуван на "Йохан Кройф Арена".

Кройф спечели по няколко титли с Аякс и Барселона като футболисти и треньор, а освен това игра на финала на световното първенство през 1974-а година с Холандия.

Както е известно, преди близо месец стана ясно, че и Барселона ще преименува един от стадионите си в чест на холандската легенда.  Става дума за нов стадион на тренировъчния център на каталунския колос, където своите мачове играе втория отбор на "блаугранас".

Освен това великият холандец ще има своя статуя на стадион "Ноу Камп", където блестеше като футболист и треньор. В музея на клуба пък ще има специална секция, в която ще се обърне специално внимание на Крал Йохан. Ще бъде изложена и Златната топка, която той спечели през 1974 година като играч на каталунците.

Една от главните улици в Барселона, която води до стадион "Ноу Камп", може да бъде прекръстена на "Йохан Кройф". В случая се чака позволение от общината.