Чили допусна неочакван гаф с равенство 1:1 срещу Австралия в последния мач от груповата фаза на Купата на Конфедерациите. "Кенгурата" водеха в резултата на почивката с гол на Джеймс Троизи. Чилийците обаче не допуснаха сензация и с изравнителен гол на резервата Мартин Родригес излизат от групата.

Точката обаче им стигна само за второто място зад победителя Германия. Така тимът на Хуан Антонио Пици ще се изправи на полуфиналите срещу европейския шампион и фаворит за спечелване на купата Португалия. Зрелищният двубой ще се играе на 28 юни от 21:00 часа на стадион "Казан Арена" в Казан. Ден по-късно пак от 21:00 часа в другия полуфинал ще спорят Германия и Мексико.


Австралия имаше нужда от победа с два гола разлика, за да успее да премине групата, докато Чили дори при поражение с един гол щеше да се класира напред. Затова и "кенгурата" излязоха изключително настървени, като в началните минути наложиха силна преса срещу противника. Чилийците обаче със завидно спокойствие удържаха ранния устрем на съперника и постепенно поеха контрола на мача.

В 7-ата минута Артуро Видал намери добре топката от воле, но Райън изби, а при добавката Едуардо Варгас не успя да реализира. След половин час игра Чили натика съперника в неговата половина, но трудно стигаше до нови голови ситуации.

На два пъти играчите на Хуан Антонио Пици претендираха за дузпа след падания на Санчес и Едруардо Варгас, но и в двата случая италианският рефер Джанлука Роки не посочи бялата точка. Иначе "кенгурата" играха доста агресивно и само до почивката видяха четири жълти картона.

Чак в 36-ата минута Австралия се добра до възможност за гол - Джеймс Троизи изведе зад чилийската защита Масимо Лоунго, който обаче не успя да преодолее излезлия напред Клаудио Браво. В края на полувремето поредица от грешки в защита се оказаха фатални за Чили.

Лошо изнасяне на топката доведе до контра на Австралия, при която Джеймс Троизи бе оставен напълно сам в наказателното поле и хладнокръвно прехвърли Браво за 0:1. Секунди преди края на пръвата част Видал засече центриране с глава, но Милиган сложи крак на пътя на топката и предотврати изравнителен гол.

След почивката очаквано Чили тръгна в атака, като изравнителен гол на практика щеше да им осигури второто място. В 51-ата минута Райън спаси диагонален удар на Варгас, а малко след това парира и шут на Санчес.

Австралия дебнеше своя момент на контри и след час играха можеха да вкарат втори гол, но Роби Крузе се размина с центрирана топка на метри от вратата. Последва мощен далечен удар на голмайстора Троизи, който обаче този път не намери целта.

Точно след тези набези Австралия рухна. В 67-ата минута Едуардо Варгас се пребори висока топката в наказателното поле и изведе сам срещу вратаря Мартин Родригес, който отблизо я промуши в мрежата - 1:1.

При следващата атака Варгас засече с глава подаване на Санчес, но топката облиза лявата греда. Малко след това Австралия можеше да се върне бързо в играта. Троизи с чудесно центриране от дълбочина намери резервата Макларън, който обаче от няколко метра нескопосано прати топката встрани от вратата.

До края на мача Чили не изпусна двубоя от контрол с точката излезе от групата си, за да продължи битката за трофея.

Чили - Австралия 1:1

0:1 Троизи 42
1:1 Родригес 67

Чили: Браво, Исла, Диас, Хара, Мена, Видал, Силва, Арангис (Ернандес 46), Фуенсалида (М. Родригес 46), Варгас (Диас 82), Санчес

Австралия: Райън, МакГоуън, Сейнсбъри (Райт 72), Милиган, Крузе, Ървайн, Луонго, Бехич, Т. Кейхил (Леки 59), Троизи, Юрич (Макларън 62)

<div style="position:relative;height:0;padding-bottom:56.25%"><iframe src="https://www.youtube.com/embed/Uz9S3WAcMu0?ecver=2" width="640" height="360" frameborder="0" style="position:absolute;width:100%;height:100%;left:0" allowfullscreen></iframe></div>