Чили се класира на финал на турнира за Купата на Конфедерациите, след като надви Португалия след изпълнение на дузпи с 3:0 и чака победителя от мача Германия – Мексико. 

В редовното време и продълженията двата тима не си вкараха гол, като направиха равностоен мач. При наказателните удари вратарят на Чили Клаудио Браво разочарова португалците, след като спаси и трите изпълнени срещу него дузпи, докато неговите сънародници не сбъркаха нито веднъж. 


В началото португалците започнаха по-добре, въпреки че първата ситуация бе за техния съперник, но Варгас пропусна от чиста позиция, след като Патрисио излезе и го затвори. В ситуацията така или иначе имаше съмнения за засада. Секунди след това Роналдо се измъкна отляво и намери отлично пред вратата Андре Силва, който обаче стреля в тялото на Браво. 

Европейският шампион стоеше по-добре в тези минути, но не успя да стигне до кой знае какво положения и южноамериканците овладяха контрола в средата на първата част, като започнаха да са доста опасни. 

Арангис стреля покрай далечния ъгъл с глава след едно центриране на Исла, а  малко след това пак той бе оставен непокрит в наказателното поле на Португалия, но не успя да намери добре топката и я прати покрай целта. 

Създаваше се впечатление, че Чили владее инициативата, но пък контрите на съперника им не бяха безопасни. При едно положение Андре Силва не успя да стреля намерен пред вратата, след като бе блокиран, а след това подаването му не стигна до негов съотборник. Затова и логично паузата дойде при 0:0. 

След нея ситуацията на терена не се промени кой знае колко. В 54-ата минута Алексис центрира много добре отляво и Видал налетя и засече топка, но я прати с глава доста над вратата, след като бе притиснат и от защитник. 

В 57-ата минута след корнер португалците не успяха да изчистят, Варгас успя да овладее, да се обърне и да стреля много атрактивно, но Патрисио бе на място и спаси. В ответната атака Роналдо получи в наказателното поле, финтира и стреля, но право в ръцете на Браво. 

Двубоят продължаваше да се развива равностойно, като португалците дебнеха за контри и при една от тях в 72-ата минута Роналдо стреля много опасно, получи се рикошет и топката профуча на сантиметри от гредата. 

До края на редовното време и двата тима не рискуваха кой знае колко, залагайки твърдо на сигурността, което доведе логично и до запазилото се нулево равенство и след 90 минути, което вкара мача в продължения. 

Малко след подновяването на играта Андре Гомес стреля над целта на границата на наказателното поле. В 95-ата минута Чили стигна да добра ситуация, след като Санчес бе оставен непокрит, но ударът му с глава премина малко встрани. 

Това се оказаха единствените добри ситуации в първото продължение, а и във второто нямаше кой знае колко. В 113-ата минута резервата Франсиско Силва потърси дузпа за Чили, след като при една ситуация Фонте леко го понастъпи, но и чилиецът падна доста театрално, което накара рефера да не посочи бялата точка. 

В 119-ата минута късметът покри здраво Португалия. Хубава атака на Чили завърши с пас към Видал, който по диагонала прати топката в страничната греда. Тя се върна към точката на дузпата, където Мартин Родригес я засече, но последва удар в горната греда и в крайна сметка иберийците оцеляха, за да стигнат до дузпи. 

След като Видал изпълни категорично първата дузпа за Чили, Куарешма не го направи и Браво отради удара му, давайки аванс на своя тим. Арангис стреля в средата на вратата, за да вкара, а след това Браво разочарова и Моутиньо, на практика гарантирайки победата на своя тим. Последва гол на Санчес, а след това и Нани бе спрян от Браво за крайното 0:3. 

Португалия – Чили    0:0 (0:3 след дузпи)

При дузпите
0:1    Видал
0:1    Куарешма – Браво спасява
0:2    Арангис
0:2    Моутиньо – Браво спасява
0:3    Санчес
0:3    Нани – Браво спасява

Португалия: Руи Патрисио, Седрик, Фонте, Алвес, Елизеу, Бернардо Силва (83 Куарешма), Карвальо, Адриен Силва (102 Моутиньо), Андре Гомес (116 Желсон Мартинс), Роналдо, Андре Силва (76 Нани)
Чили: Браво, Исла (120 Фуенсалида), Медел, Хара, Босежур, Арангис, Диас, Ернандес (112 Франсиско Силва), Видал, Варгас (86 Мартин Родригес), Санчес