Световният футболен изследователски център CIES Футболна обсерватория направи анализ на изминалите два трансферни периода през календарната 2017-а година в най-силните пет първенства в света: Англия, Испания, Германия, Франция и Италия.

Изводът, който се налага неминуемо е, че платените трансферни суми са рязко завишени в сравнение с тези от 2016-а година. Клубовете от тези първенства са похарчили общо 5,9 милиарда евро или с 41 процента повече, в сравнение преди една година. Само за лятото на тази година процентът на завишени трансферни суми е 38 процента: от 3,7 милиарда на 5,1 милиарда. Сумите включват както реалните трансфери, така и допълнителните клаузи и бонусите в сделките, както и платените наеми.

Напълно естествено на върха по първенства са отборите от английската Висша лига. Те са похарчили около 1,5 милиарда евро във фиксирани трансфери и около 220 милиона евро в бонуси към сделките. Средно на клуб се получава по 89 милиона евро за трансфери, докато в Серия А средната стойност е 55 милиона евро, а във френската Лига 1 - 34. Точно тези три първенства са и лидери сред общо петте в сделките. Испанската Примера и Бундеслигата са далече от стойностите на другите три шампионата.

52 процента от преминаванията на играчите са платени трансфери, в които много страни очакват пари. Сделките с Неймар, Мбапе и Дембеле перфектно илюстрират пазара това лято, се казва в анализа на статистическия институт.