1. Учителят по физическо му забранявал да рита с левия крак
Шеговита версия: Какво друго да направи, след като малкият Гарет бил прекалено добър за връстниците си?
Сериозна версия: Учителят искал да го направи универсален футболист, затова наблягал на по-слабия му десен крак. “Но когато се обръщаше, си ритах с левачкага”, признава уелсецът в интервю.

2. Откриват го още на 9 години
През септември 1998 г. в офиса на “Саутхемптън” пристага факт от някой си Род Радик, скаут, който към онзи момент вече трета година се мотае из цяла Британия и търси млади таланти. Този пък той изпраща списък само с три имена. Бейл, тогава 9-годишно хлапе от “Велиндър Роуд” в северен Кардиф, е под №3.
Радик го открива месец по-рано на детски турнир в Нюпорт, южен Уелс. Хлапакът тича като луд и агентът решава да не губи време. Намира родителите му и ги убеждава да го пуснат в аказемията на “Саутхемптън” в град Бат.

3. Като млад Бейл не е най-бързият в отбора
11-годишен, Гарет е трети в Уелс на 50 м спринт, но след това започват проблеми. “Бях много дребничък и изведнъж започнах да раста, заради което се появиха болки в гърба”, спомня си звездата. Заради проблема от “Саутхмептън” за кратко го отстраняват от тренировки и се замислят дали да не го освободят. Бейл и с болки бяга бързо, но просто не е най-бързият - Тео Уолкът например по онова време взема 10 метра за 1,76 сек, докато Гарет е с 12 стотни по-бавен.

4. Скоростта не е единственото му оръжие
Всъщност Бейл пленява треньорите като юноша не толкова със скоростта, колкото с издръжливостта. Той е безспорно най-добрият в отбора в бягането на отсечки, така нареченото йо-йо. Не само това - резултатите му са два пъти по-добри от следващия в тима.

5. Веднъж баща му едва не го пребил заради обеци
Франк Бейл, училищен пазач, а по-късно художник и декоратор, възпитава сина си строго. Вероятно затова звездата на “Реал” не пие, макар да твърди, че просто не харесва вкуса на алкохола, не пуши и дори не си помисля за татуировки. Като малък веднъж на майтап си сложил обеци с клипсове и така се влязъл в кухнята. “Баща ми така ме погледна, че си помислих, че ще ме пребие на секундата”, разказва Гарет.

6. Бенитес не го купува заради Йор-Арне Рийзе
Когато Бейл започва да се закрепва в титулярния състав на “Саутхемптън”, се оказва в полезрението на големите клубове. Сред останалите, които се интересуват, е и тогавашният мениджър на “Ливърпул” Рафаел Бенитес. До официално оферта обаче не се стига - тогава Гарет играе на поста ляв бек, а Рафа решава, че датчанинът Йон-Арне Рийзе е не по-лош.

7. А ха да го сменят в легендарния мач на “Сан Сиро”
Сряда, 20 октомври 2010 г. променя живота и кариерата поне на двама футболисти. Репутацията на първия, смятан за един от най-доблите бекове по онова време е съсипана. Оттогава бразилецът Майкон по-често чува подигравителни скандирания “Такси! Такси!” вместо аплодисменти. Гарет Бейл пък престава да е “онзи с големите уши”, а прави първата си крачка към статуса на европейска суперзвезда. Срещу “Интер” вратарят на “Тотнъм” Аурелио Гомес е изгонен още в 8-ата минута, а на почивката “Интер” води 4:0. В съблекалнята на англичаните някой предлага да сменят Бейл с някой чист защитник, за да не се излагат повече, но мениджърът Хари Реднап е против: “Гарет е най-острият ни футболист!” През второто полувреме Бейл прави Майкон на маймуна, вкарва хеттрик и довършва гаврата след 2 седмици в Лондон, когато “Тотнъм” бие 3:1.

8. Много му се подиграват на прическите
Когато Реднап пристига в “Тотнъм”, отборът се мотае в дъното на таблицата. Носител на духа на старата школа британски треньор, той се разхожда из съблекалнята и съсипва от критики играчите си. Веднъж се спира пред Бейл, оглежда дълго гелосания му перчем и му казва: “Престани да правиш някакви простотии с косата си.”
През последния сезон в Лондон пък веднъж си слага толкова много гел, че за да не му се подиграват, нахлупва скиорска шапка с помпон.

9. “Проклятието Бейл” е тема в съблекалнята
Сега не е за вярване, от от дебюта на Гарет Бейл във Висшата лига “Тотнъм” няма победа с него в състава 1533 минути. Това е един от най-невероятните рекорди на Висшата лига и тогава самото споменаване на Бейл в титулярния състав водело до стонове от съотборниците му. Всичко свършва, когато той влиза като резерва срещу “Бърнли” в 85-ата минута при 4:0 за “Тотнъм”. Треньорът му казва: “Ако изравнят, търси си нов клуб!”

10. Колкото е бърз, толкова е скромен
След “онзи гол” в Ел Класико, когато Гарет се изстреля като ракета по крилото, откривателят му Рон Радик му праща есемес: “Най-добрият гол, който си вкарвал, нали?” Бейл му отговаря: “Не беше лош наистина.”
Радик не е учуден, защото знае колко е скромен уелсецът. Дори след хеттрика срещу “Интер” той не прави купон, а отива да играе голф с бивши съученици, а когато се връща над камината слага на статуетката за играч на мача, а листа с резултатите от голфа.

11. Чичо му също е професионален футболист
Чичото на Бейл - Крис Пайк, също се изявява на терена, макар да не се отличава с особен талант. Върхът в кариерата му на нападател са 42 мача за “Фулъм” в средата на 80-те години. Именно той първи надушва таланта на племенника си и в едно интервю казва, че Гарет без проблеми би го победител в състезание кой ще улучи повече пъти гредата, например.

12. Привърженик е на сериозните отношения
Приятелката на Бейл се казва Ема Рийс-Джоунс и двамата са гаджета повече от десет години - още от училище. Именно на нея е посветен жестът му след всеки гол - сърце от палците и показалците на двете ръце.

13. Но не е привърженик на фитнеса
Когато през лятото на 2014 г. Бейл се появява на първата тренировка на “Реал”, всички са потресени. Той изглежда така, все едно не е излизал от фитнеса цяло лято. По неговите думи това не е вярно: “Колко часа дневно прекарвам във фитнеса? Нула, кълна се. Просто преди ходех с нормални тениски и хората не виждаха раменете ми. Преди началото на сезона малко тичах, но нищо повече. Може би е от голфа, може би от тена, който хванах в Испания.”

14. Това с голфа е сериозно
Понеже стана въпрос за голфа, Бейл е истински поклонник на този аристократичен спорт. До такава степен, че миналата година уелсецът изпълни една своя стара мечта - направи си игрище за голф в задния двор в дома си в Южен Уелс. Главната му забележителност са трите дупки, които повторят с най-малките подробности трите вероятно най-знаменити дупки в света - 17-ата на TPC Sawgrass във Флорида, 11-ата от Augusta National във Джорджия и 8-ата на Royal Troon в Шотландия. Все едно някой голфър да си направи футболно игрище с части от “Олд Трафорд”, “Сантяго Бернабеу” и “Алианц Арена”.

15. Не може да спи заради късните мачове в Испания
В Мадрид освен заради езиковата бариера Бейл страда и заради късното начало на мачовете. След края им уелсецът зълго време не може да заспи и се рови в интернет, като най-често следи резултати от турнири по голф.
Заради проблемите със съня той се свързва с Ник Литълхейлс, експерт и поддръжник на научния подход при изучаването на съня, който следи режима на звездите на “Реал”.

16. Съветва се с психолог заради култа към Роналдо
През септември миналата година Гарет Бейл търси съветите на известния британски психолог Джейми Едуардс, който работи с футболисти като Люк Шоу и Джо Харт. Причината е доминацията на Кристиано Роналдо в “Реал”, заради която в един момент не издържат нервите на агента на уелсеца Джонатан Барнет. “На Бейл му подават много по-малко”, казва той и предизвиква скандал.
Твърди се, че тогава и нервите на Гарет са пред скъсване, но поради скромността си той не прави демонстрации. Едуардс, бивш баскетболист, известен с това, че не харесва метода на позитивното мислене, а обратно - нахъсва клиентите си да си поставят реалистични и конкретни цели, се появява точно навреме. Бейл прави невероятен сезон в “Реал”, печели Шампионската лига, а на европейското засенчва категорично Кристиано Роналдо.

17. Агентът на Бейл обича да се заяжда с Жорже Мендеш
Ако някой не се бои от могъщия португалски футболен агент, който движе нещата на Кристиано Роналдо и Жозе Моуриньо, то това е именно Джонатан Барнет. Никой друг не си позволява по отношение на Мендеш коментари от рода на “Ние работим с играчите, той работи с клубовете. Той е отличен агент. Но аз съм по-добър.” И тук някъде Барнет обикновено но пропуска да допълни, че един ден клиентът му Гарет Бейл ще е най-добрият футболист в света, както и да напомни на португалския си колега кой все пак е най-скъпият играч на планетата: “Той се старае да игнорира този факт, но съм сигурен, че не спира да мисли да ме надмине.”

18. Бейл предусеща бъдещето
Иначе няма как да бъде обяснен фактът, че като дете Гарет има снимка с фланелка на “Реал” (Мадрид).

Материал на вестник "24 часа"