Испания избра да играе с най-коментирания си екип - бялата фланелка с "осраното" кафяво на гърдите, както се шегуват феновете, откакто тя се появи на бял свят. Освен че е обект на майтапи, тя има и доста лоша статистика - с бялото испанците нямат нито един спечелен мач в преките елиминации на голямо първенство.

Испания игра в първите си 2 мача в групата с традиционното си червено и спечели 2 победи. А когато сложи "насраното" бяло срещу хърватите, загуби 1:2, остана на второ място в групата, което бе равносилно на тежък жребий в преките елиминации. Белият цвят обаче носи доста неприятни спомени на испанците, както сочи и статистиката.

Оказва се, че от 20 мача на пряка елиминация в големите първенства (световни и европейски финали) Испания е продължавала напред в 18 случая с червения си екип. В другите два случая Ла Фурия отпада - все облечена в бяло.

За последно това става в последния мач от групата на Евро 2004, когато с бяло пада 0:1 от Португалия (гол на Нуно Гомеш) и излита от първенството. Другият подобен мач е 1/4-финалът на световното през 1994 в САЩ, когато испанците губят 1:2 от Италия. 4 г. по-късно, вече на Мондиал'98 във Франция, се дънят срещу Нигерия 2:3, пак с бяло.

Между 2008 и 2012 г., златния период на Испания, отборът играе на европейски и световни шампионати с различен от белия втори екип (златножълто през 2008, синьо през 2010 и 2012). И се окичва с 2 евротитли и 1 световна купа. В момента, в който тимът на Дел Боске облича отново бялото - в дебюта си на мондиала в Бразилия срещу Холандия, всичко тръгва стремглаво надолу: 1:5 и началото на края.