За първи път на голям форум 4 отбора от Британските острови преодоляха груповата фаза, но с оглед на регламента бе по-лесно да се класират, отколкото да отпаднат. С тази структура на турнира е възможно да се добереш до осминафиналите дори без победа, както стори Португалия. 

УЕЛС
Очакванията преди Евро 2016: "Отиваме като аутсайдери, но това не значи, че не сме способни да направим нещо специално", зарече се Крис Коулман. Как се класираха: Загубата от Англия бързо бе забравена, но драконите знаеха, че не са дошли само за участието. Минаването на групата не ги задоволява. Сега пътят до финала не изглежда толкова непредолим при евентуални съперници Северна Ирландия, Белгия и Хърватска. 

СЕВ. ИРЛАНДИЯ
Очакванията преди Евро 2016: "Нашето вдъхновение ще бъде поколението от 1982-а, което победи с 10 души домакина Испания. Беше магическо", тръгна с надежда Майкъл О'Нийл. Как се класираха: Тръгнаха със загуба от Полша, но Майкъл О'Нийл направи серия от смели промени и рискът му се оказа успешен при 2:0 над Украйна. Срещу Германия вратарят Макгавърн направи мача на живота си и така северноирландците се надскочиха. 

АНГЛИЯ 
Очакванията преди Евро 2016: "Никой не очакваше титлите за Дания през 1992-а и Гърция през 2004-а, както и на Лестър във Висшата лига. Така че всеки мечтае и има надежда", обобщи Рой Ходжсън.  Как се класираха: Англия мина групата без кой знае какви затруднения, изправяйки се срещу дефанзивни отбори, но си остава енигма. Малцина от състава на Ходжсън са на ниво, остана разочарованието за изпуснатото първо място и попадането в по-тежкия поток. 

ЕЙРЕ
Очакванията преди Евро 2016: "Проклинаш късмета си, когато ти се паднат Белгия, Италия и Швеция, но ние сме готови. Трябва да играем здраво, за да минем групата", предупреди Мартин О'Нийл. Как се класираха: По възможно най-драматичния начин. Хванаха последния влак, сякаш бяха изпуснали шанса си. Белгия ги разби с 3:0, но в последните минути на мача с Италия Роби Брейди донесе облекчението. 

 Джим УАЙТ, EUROSPORT