Португалия излъга с 1:0 Хърватия и се класира на 1/4 финал на Евро 2016. "Мореплавателите" взеха победата след продължения и гол на резервата Рикардо Куарешма в 117-ата минута.

Така Португалия ще играе на четвътфинал с Полша, докато хърватите ще трябва да си стегнат куфарите.

По този начин португалците продължиха успешната си серия срещу "шахматистите" и логично са в следващата фаза на турнира, докато силната генерация на хърватите отново остана капо.

Като цяло срещата тотално разочарова, като двата отбора едва не спукаха топката. В Ланс изобилстваше накъсаната игра, здравите единоборства и тактическата дисциплина, като точните удари се брояха на пръстите на едната ръка.

Мегазвездата Кристиано Роналдо бе анонимник почти цял мач, но накрая избухна и има основна заслуга за победното попадение на Куарешма. В крайна сметка Португалия е на 1/4 финал, докато Хърватия е аут от Евро 2016.


Хърватите започнаха мощно срещата и още в самото начало притиснаха мореплавателите в собствената им половина. В 5-ата минута Ракитич напредна през центъра, залъга двама играчи на Португалия, последва удар от дъгата на наказателното поле, но топката мина до дясната греда на португалците.

Последваха скучновати минути на стадиона в Ланс, като двата отбора залагаха на тактическата дисциплина и надлъгването. Първото по-сериозно положение в мача дойде едва в 25-ата минута. Тогава след центриране от пряк свободен удар, Пепе се извиси и стреля с глава, но над вратата, а имаше и засада при самото центриране към Пепе.

Пет минути по-късно Перишич се пусна по дясното крило, последва финт и отсечен удар с левия крак, но топката се оплете от външната страна на мрежата на Португалия.

Първото полувреме завърши с центриране на Ракитич в наказателното поле на мореплавателите, където Вида стреля с глава, но топката излезе в аут. Така за цяло първо полувреме двата отбора не нанесоха нито един точен удар. 

Второто полувреме започна отново скучновато и вяло, като в 50-ата минута в игра за Португалия се появи детето-чудо Ренато Санчес, което пораздвижи малко действията на терена. Две минути по-късно Хърватия стигна до положение.

След триково изпълнение на ъглов удар, бе намерен Брозович, който стреля от движение, но над вратата на Руи Патрисио. Отговорът на Португалия бе техничен, но твърде неточен удар на Ренато Санчес.

В 62-ата минута се стигна и до най-чистото положение до този момент в мача. Стринич центрира остро от пряк свободен удар в наказателното поле на Португалия, където Вида се извиси и стреля с глава, но до дясната греда.

Малко по-късно португалците скочиха за дузпа, за падане на Нани, но такава правилно не бе отсъдена. В 71-ата минута Перишич стреля от воле, но твърде неточно. До края на редовното време имаше основно позиционен футбол и така се стигна до продължения. 

Първото продэлжение отново започна скучновата, като в 95-ата минута Перишич се пробва да вкара отдалеч, но неточно. Последва и отсечен удар на Никола Калинич, но отново извън вратата.

Играта сериозно се накъса, като двата отбора залагат на здравите единоборства. В 105-ата минута Модрич центрира към Перишич, но той от въздуха стреля в аут. 

През второто пръдължение футболистите още повече намалиха темпото и зачакаха дузпите. В 113-ата минута Руи Патрисио допусна фрапантна грешка и позволи на Вида да стреля с глава, но той не успя да намери мрежата му.

Само три минути по-късно хърватите сътвориха страхотна контра. Брозович изведе Перишиш отляво последва остро центриране, но там нямаше негов съотборник, който да засече в мрежата, а секунди по-късно Перишиш удари и гредата.

Така се стигна до 117-ата минута, когато Португалия изригна и след свирепа атака резервата Рикардо Куарешма добута топката във вратата на Хърватия. До края шахматистите се хвърлиха в атаки, но нямаха шанс за гол и Португалия се класира на за четвъртфинал, където ще играе с Полша.

ВИЖТЕ ТУК най-интересните моменти от срещата по минути!

Хърватия - Португалия 0:1 (след продължения)

Голмайстор: 
Рикардо Куарешма (117)

Хърватия: Субашич; Сърна, Чорлука, Вида, Стринич, Модрич, Бадел, Брозович, Ракитич, Перишич, Манджукич
 
Португалия: Патрисио, Седрик, Пепе, Фонте, Герейро, Карвальо, Гомеш, Силва, Марио, Нани, Роналдо 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Ne068vpK7n8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>