Томаш Татар вкара победен гол след 9:06 минути игра в последната третина за успеха на Детройт с 4:3 над Нешвил, с което Червените криле доближиха Източната конференция до трофея за шампион от редовния сезон на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ).

Лидерът на изток Монреал победи с 4:0 Торонто и остана на две точки от първенеца на запад Нешвил, но Канадците са и с мач по-малко.

Както е известно, конференцията с отбор с най-много точки в НХЛ печели предимство в битката за купа "Стенли" със седми мач на собствен лед. Татар се разписа след чудесна солова атака в последната третина, но той извади късмет при удара си.

Бекхендърът на лявото крило попадна в стика на защитника Роман Йоши и шайбата промени своята траектория, за да излъже Пека Рине и да попадне в неговата мрежа за крайното 4:3.

Това беше и 25-ия гол на словака за сезона, с което той е основен реализатор за Детройт. Алексей Марченко вкара първия си гол в НХЛ, а Брендън Смит и Дрю Милър добавиха по една шайба за Червените криле.

Мат Кълън, Майк Фишър и Шей Уебър пък се разписаха за Хищниците, които загубиха два поредни мача в редовното време за първи път от началото на сезона.

Мани Малотра вкара първия си гол с екипа на Монреал за победата с 4:0 над Торонто в ожесточеното канадско дерби на НХЛ. Вратарят Кари Прайс спаси 30 шайби за шестия си шътаут от началото н сезона, а Дейвид Дешарне добави две попадения в мрежата на Торонто.

Яромир Ягър дебютура за Флорида при победата с 5:3 над Бъфало в друг мач от вечерта в НХЛ. Ветеранът, преминал при Пантерите при размяна за два избора в драфта с Ню Джърси, не успя да се разпише, но това направи Скоти Ъпшал в най-важния момент. Той вкара победния гол 5:58 минути преди сирената.