Монреал надделя с 2:1 след продължение над домакина Отава и поведе с 3:0 победи в плейофната серия от първия кръг в Източната конференция на Националната хокейна лига.

Дейл Уайз се разписа два пъти, а гостите се доближиха само да един успех от класиране напред. Уайз изравни резултата 5:47 минути преди финалната сирена, а 8:47 минута на допълнителното време се разписа отново. Вратарят Кери Прайс завърши с 33 спасявания.

Кларк МакКартър изведе домакините напред малко след средата на първия период, а Крейг Андерсън отрази 47 шайби, но това не беше достатъчно.

В друг мач от първия кръг на Изток Ню Йорк Айлендърс се справи с гостуващия Вашингтон с 2:1 също след продължение и поведе с 2:1 победи в серията. Джон Таварес вкара решаващия гол в 15-ата секунда на допълнителното време.

Преди това Кайл Окпосо изведе домакините напред, а Никлас Бекстрьом изравни. Това беше първи успех за Айлендърс след продължение в плейофите от 1993 година. Брендън Холтби спаси 40 удара за столичани, но това не беше достатъчно.

На Запад тимът на Чикаго се наложи над гостуващия Нешвил с 4:2 и поведе с 2:1 победи в серията. Джонатан Тейвс се отличи с гол и асистенция, Андре Дежарден, Брендън Саад и Брент Сийбрук също вкараха, вратарят Скот Дарлинг завърши с 35 спасявания.

Майк Рибейро и Матиас Екхолм на два пъти изравняваха за гостите, но това не беше достатъчно.

Калгари също спечели с 4:2 срещу гостуващия Ванкувър и поведе с 2:1 победи в серията. Ти Джей Броди се отличи с гол и асистенция за успеха. Брендън Болиг, Сам Бенет и Шон Монахън при числен превес оформиха успеха. Шон Матиас и Яник Хансен вкараха за Ванкувър.