Носителят на титлата от миналата година Русия се класира за полуфиналите на световното първенство по хокей на лед в Чехия. На

четвъртфиналите в Острава руснаците победиха с 5:3 срещу Швеция. Евгени Малкин вкара четвъртия гол за руския отбор, само 26 секунди, след като Луис Ериксон беше изравнил за скандинавците в третия период. В самия край на срещата Владимир Тарасенко вкара и петия гол за Русия на празна врата.

Преди това Сергей Мозякин и Сергей Широков се разписаха в първия период за "сборная", а Малкин се отличи с асистенция и още едно попадение.

Шведите отговориха с голове на Антон Ландер и Йон Клингберг. На полуфиналите руският отбор ще играе със САЩ. В груповата фаза на световното първенство американците победиха руснаците с 4:2.

Домакинът Чехия надигра с 5:3 Финландия и на полуфиналите на 16 май ще се изправи срещу олимпийския шампион Канада. Яромир Ягър и Ян Ковар се разписаха на два пъти за чехите, а на празна врата точен беше Владимир Соботка. За скандинавците голмайстори бяха Туомо Руути, Юси Йокинен и Александър Барков.