Дългото чакане за феновете на Чикаго Блекхоукс свърши и тази нощ те се насладиха на мечтаната купа Стенли. Хокеистите от Ветровития град победиха Филаделфия с 4:3 след продължение и след 4-2 в серията грабнаха ценния трофей.

Това е 4-а купа за тима след 1934, 1938 и 1961 година. Флайърс пък загуби 6-и пореден финал и не е печелил отличието от 1975 година.

Патрик Кейн отбеляза победния гол 4 минути и 6 секунди след началото на продължението и хвърли в екстаз съотборници и фенове. Все пак реферите трябваше да гледат видеозапис на ситуацията, за да сигурни, че шайбата е минала голлинията.

"Очаквах подаване, а вместо това съперникът пусна шайбата по леда и тя се промъкна зад мен", разочарован бе вратарят на Филаделфия Майкъл Лейтън, който иначе бе отличен и спаси 37 изстрела. Колегата му Анти Ниеми отрази 21 удара, което само показва предимството, което гостите имаха.

"Знаех, че е гол, въпреки липсата на реакция от техните играчи. Наистина ми е трудно да повярвам, че това се е случило. Всеки мечтае да спечели купа Стенли, а да отбележа победния гол, бе наистина невероятно", развълнуван бе героят Кейн.

Иначе през първата третина двата отбора си размениха по един гол при игра с човек повече на леда. Във втората Дани Брир даде аванс на Флайърс, но гостите обърнаха резултата след попадения на Патрик Шарп и Андрю Лад.

Скот Хартнел успя да изравни за Летящите 4 минути преди края на редовното време, но в продължението сърцата на феновете бяха разбити от гола на Кейн. След това капитанът Джонатан Тоус вдигна отличието, а освен това бе избран и за най-полезен в плейофите, печелейки трофея "Кон Смит".

За него това бе завършекът на един невероятен сезон, след като преди това спечели и олимпийската титла с националния отбор на Канада. Тоус завърши с 29 точки в плейофите и финалите.