Финландия и Канада ще определят новия световен шампион по хокей на лед, след като спечелиха полуфиналите на турнира. 

Скандинавците се справиха с домакините от Русия, като ги победиха с 3:1 и ги лишиха от шансове на домашен лед. Последният триумф за Сборная пред собствени фенове е от далечната вече 1986-а година. 

Иначе Сергей Широков даде аванс на руснаците в началото, но във втората третина всичко се промени. Два гола на Себастиан Ахо при игра с човек повече на леда и попадение на Юси Йокинен след подаване на Патрик Лайне дадоха шанс на финландците да стигнат до трета световна титла, след като в последната част домакините не стигнаха до нищо. 

В другия полуфинал канадците, които спечелиха титлата през 2015-а, стигнаха до труден успех с 4:3 над северноамериканския си конкурент от САЩ. 

Американците наваксаха пасив от 0:2 след първата третина и поведоха с 3:2 във втората след 3 шайби за малко повече от 7 минути. Канадците обаче стигнаха до 3:3 след гол на Дерик Брасар при пауърплей още преди края на периода. В началото на последния Райън Елис реализира победната шайба. 

Вратарят на победителите Кам Талбът се отчете с 30 спасени удара и помогна за класирането на финала, където тимът ще опита да си отмъсти за поражението от финландците с 0:4 в предварителната група.