Хокеистите на Тампа Бей Лайтнинг трябваше здраво да треперят, но все пак стигнаха до 4:3 срещу Питсбърг и изравниха резултата в серията на 2-2 победи във финала на Източната конференция на НХЛ. Мач №5 е в залата на Пингвините. 

Домакините от Флорида водеха с 4:0 след първите две третини и всичко изглеждаше наред преди обаче гостите да се върнат в мача. Голове на Фил Кесъл и Евгени Малкин обаче върнаха интригата, а попадение на Крис Куниц при пауър-плей направи 4:3 по-малко от 7 минути преди края. 

В последните 130 секунди вратарят на Лайтнинг Андрей Василевски направи важни спасявания срещу Малкин и Джейсън Шулц, за да запази успеха, като приключи общо с 35 отразени удара. Питсбърг имаше предимство от 16:7 в ударите в последните 20 минути, но не успя да стигне до равенство. 

„Няма значение как се е стигнало до 4:3, дали си водил с 4:0 или си губил с 0:3. Важното е, че така или иначе си спечелил. Ние стигнахме до 2-2 в серията и можем да бъдем доволни“ заяви треньорът на победителите Джак Купър.