Хокеистите на Канада отново са световни шампиони. Кленовите листа защитиха трофея си от 2015-а и спечелиха златото за 26-и път в историята си, след като победиха Финландия с 2:0 в Москва. 

Северноамериканците изиграха отличен мач и не оставиха съмнение в превъзходството си, като си отмъстиха за поражението от финландците в групата с 0:4 и прекъснаха серията им от 9 поредни победи. 

Канадците стартираха по-добре двубоя като доминираха и поставиха съперника под напрежение. След няколко удара натискът им даде резултат, когато Конър Макдейвид откри с удар отблизо и вкара първия си гол на турнира. 

Във втората третина ситуацията на леда не се промени, като канадците продължиха да доминират. В третата европейците така и не съумяха да поставят съперника под напрежение и секунда преди края Мат Дюшен добави втора шайба на празна врата. 

Авторът на първия гол Конър Макдейвид стана най-младият в историята спечелил световни титли до 18, 20 години и при мъжете, като го направи само на 19. Капитанът Кори Пери пък се превърна в 27-ия в историята спечелил световна, олимпийски титла и купа Стенли. 

Русия се утеши с бронза след 7:2 над САЩ, а президентът Владимир Путин връчи купата на победителите.