Носителят на купа Стенли Питсбърг Пингуинс се върна в серията с Отава след трудна победа  с футболния резултат 1:0 в мач №2. При 1-1 сега предстоят два мача в залата на Сенатърс и финалът в Източната конференция на НХЛ изглежда трудно предвидим. На Запад Анахайм и Нешвил също са 1-1. 

Вратарят Марк-Андре Флюри спаси всичките 23 удара към себе си и запази втората си суха мрежа в плейофите, а Фил Кесъл реализира единствената шайба 6:55 минути преди края на третия период. 

В ситуацията той опита удар, който бе блокиран от Жан-Габриел Пажо, но шайбата се върна при него, след което той я прати по леда във вратата, вкарвайки 6-ия си гол в елиминациите. 

Канадците не бяха убедителни този път, като в един момент имаше период от 19 минути без да отправят изстрел към Флюри. В същото време Пингвините играха по-добре и заслужено спечелиха, въпреки че още в първата третина загубиха важни фигури като Брайън Ръст и Джъстин Шулц, получили контузии. 

Интересно е, че в мача имаше общо едва две наказания, а дефанзивният стил на Отава отново можеше да им донесе успех преди Кесъл все пак да се справи с Крейг Андерсън, който иначи отрази 28 изстрела.