Хокеистите на Питсбърг стигнаха до втори пореден финал за купа Стенли, след като в драматичен мач надвиха Отава с 3:2 и спечелиха серията с 4-3 победи. В понеделник шампионите започват битката за нова титла, като приемат Нешвил Предатърс в първи мач от големия финал. 

Канадците се бориха здраво, като показаха страхотна устойчивост, но загубиха и 6-ия 7-и мач в историята си. Пингвините са 10-7 в тези двубои, като намериха път към успеха, печелейки втора поредна серия след 7 срещи. 

Мачът срещу Сенатърс бе изключително интересен и бе решен едва във втората допълнителна третина, а големият герой за победителите се казваше Крис Куниц, завършил с два гола и асистенция. 

Той реализира и шайбата на внезапната смърт 5 минути и 9 секунди след началото на втория добавен период. Сидни Кросби го намери на чиста позиция и с отличен удар в горния десен ъгъл Куниц преодоля отличния Крейг Андерсън. 

Преди това той бе дал аванс на домакините в средата на втората част при контраатака, но само 20 секунди по-късно Марк Стоун изравни. В третата третина Джъстин Шулц отново даде аванс на Пингвините с гол при пауърплей, но Райън Дзингъл изравни, добивайки отбитата от гредата и вратаря Мат Мъри шайба след изстрел от синята линия на Ерик Карлсон. 

На връх 23-ия си рожден ден вратарят на Питсбърг Мат Мъри отрази 28 удара към вратата си, докато стражът на Сенатърс Крейг Андерсън отново бе фантастичен с 39  спасявания, но този път и това не помогна.