Хокеистите на Питсбърг се измъчиха, но успяха да надвият впечатляващия тим на Нешвил Предатърс с 5:3 и да поведат с 1-0 във финалната серия за Купа Стенли в НХЛ. 

Пингвините поведоха с 3:0, след това загубиха преднината си като повече от 36 минути не отправиха точен удар, но все пак стигнаха до ценния триумф, отправяйки само 12 точни изстрела в мача. Те ще бъдат домакини и в мач №2 от серията. 

Предатърс започнаха солидно и на няколко пъти притесниха Мат Мъри. Добрата им игра даде резултат и Пи Кей Субан реализира при една ситуация, само че попадението бе отменено заради спорна засада и разглеждане на видеоповторения от реферите. 

Това се оказа важно, защото Пингвините се развихриха и в последните 5 минути на първата част наниза три шайби. Евгени Малкин откри, когато отборът му бе с двама души повече на леда, за да реализира 8-ия си гол и да запише 25 точка в плейофине, а Конър Шиъри удвои след отлична комбинация и пас на Крис Куниц. Сидни Кросби бе точка и при двете попадения. 

16 секунди преди края на периода една отбита от Пека Рине шайба след удар на Ник Бонино, се отби в Матиас Екхолм, за да се окаже за трети път в мрежата на гостите. Във втората част Нешвил доминираше и успя да върне един гол чрез Райън Елис при пауърплей. Пингвините не отправиха нито един точен изстрел в периода, но все пак влязоха в последния с аванс от 3:1. 

В него обаче доминацията на гостите продължи и Колтън Сисънс направи 2:3 при пауърплей, а 6 минути и половина преди края Фредерик Годро изравни. Пингвините бяха шокирани, но младокът Джейк Генцъл ги спаси. Той реализира с отличен удар през човек в горния ляв ъгъл 3 минути и 17 секунди преди края на третата третина, а след това Ник Бонино вкара на празна врата втората си шайба, за да гарантира триумфа. 

Мат Мъри помогна с 23 спасени изстрела за успеха, а Питсбърг отново показа отлична ефективност. Въпреки загубата обаче, Нешвил демонстрира отлична игра и със сигурност ще бъде готов да отговори в мач №2.