Хокеистите на Питсбърг показаха на Нешвил кой е шампионът в НХЛ, след като размазаха Предатърс с 6:0 и поведоха с 3-2 във финалната серия за Купа Стенли. 

Пингвините изиграха най-добрия си мач в серията и не оставиха шансове на съперника, като имат възможност да приключат нещата в Нешвил в следващия сблъсък. При предишните си 4 триумфа тимът неизменно печелеше трофея като гост. 

„Все още не сме си свършили работата, но играем по същия начин ще бъде добре. Знаем обаче, че срещу себе си ще имаме отчаян отбор“ заяви Сидни Кросби, който се отчете с 3 асистенции и поведе своя тим с агресия и  гняв, като в един момент получи наказание заради това, че удари на няколко пъти главата на Пи Кей Субан в леда. Той изпревари легендата Марио Лемьо по точки във финали, като вече има 20. 

Домакините решиха нещата още в първата третина, като нанизаха 3 шайби. Джъстин Шулц откри с далечен удар при пауърплей само 91 секунди след началото, а  след това Брайън Ръст покачи на 2:0. Евгени Малкин направи 3:0 след отлично подаване на Фил Кесъл в края и това накара гостите да извадят вратаря си Пека Рине, който бе толкова солиден в предишните два двубоя. 

Във втората част  домакините нанизаха още три шайби и срещу резервата Юси Сарос, които бяха дело на Конър Шиъри, Кесъл и Рон Хейнси. Мат Мъри се отчете с 24 спасявания за триумфа, а в историята в 17 от 24 случая отборът спечелил мач №5, когато резултатът в серията е бил 2-2, е триумфирал като шампион. Това означава 71%.