Холандия е участвала на 10 световни първенства, като 5 пъти се е класирала сред четирите най-добри отбора. Във всеки от тези случаи обаче Лалетата са си тръгвали с празни ръце.

Оранжевите загубиха решаващия сблъсък за титлата през 1974, 1978 и 2010 г., а през 1998 и 2014 бяха отстранени на полуфинала.

Въпреки че Холандия винаги се споменава сред фаворитите, тя единствена сред футболните велики сили никога не е ставала световен шампион.

Под ръководството на Луис ван Гал Лалетата за пореден път мечтаеха най-после да се изкачат на върха, но аржентинският вратар Серхио Ромеро сложи край на надеждите им.

След драматичната загуба с дузпи мнозина поставиха под въпрос психическата сила на оранжевите. Но истината е, че оранжевите се представиха доста успешно в Бразилия.

За разлика от предишни години, този път Холандия нямаше много поводи за оптимизъм преди старта на турнира. Мнозина смятаха, че на Лалетата ще им бъде трудно дори да оцелеят в групата си. Това, че оранжевите се добраха до полуфинала, всъщност е голяма изненада.

Холандия всъщност надскочи себе си в Бразилия, а отпадането от Аржентина се дължеше на факта, че отборът не е достатъчно добър. Всъщност и самият Ван Гал призна преди турнира, че оранжевите отстъпват на редица други тимове и че ще им е много трудно да стигнат до финалната четворка.

Докато Бразилия, Аржентина, Испания и Германия имат редица футболисти от световна класа, Лалетата разчитат само на Ван Перси и Ариен Робен. Голяма част от националите на Ван Гал играят в холандското първенство, а много от подвизаващите се в чужбина са футболисти на доста скромни отбори.

Разгромът с 5:1 над Испания беше страхотно постижение, но резултатът донякъде лъже, защото мачът не беше толкова неравностоен. Всичко можеше да се развие по друг начин, ако Яспер Силесен не бе спрял Давид Силва при 1:0 за иберийците.

Победите над Австралия и Чили качиха още повече акциите на Холандия, но във фазата на прякото отстраняване нещата станаха твърде трудни за Лалетата.

Те бяха на ръба на отпадането срещу Мексико, преди късните голове на Снайдер и Хунтелар да ги пратят на четвъртфинала. Там те не успяха да пробият защитата на Коста Рика и надделяха едва при дузпите. Срещу Аржентина обаче нямаше спасение за оранжевите.

Не става дума за никакви психологически проблеми. Случилото се е логичен резултат от разликата в потенциала между двата съперника. Може да се отбележи дори, че мачът бе изненадващо равностоен.

Още в групата стана ясно колко много Холандия разчита на Робен и Ван Перси. Мексиканците опазиха двамата 88 минути, преди влезлият като резерва Хунтелар да спаси своите. Тим Крул влезе в ролята на спасител срещу Коста Рика, но с това късметът на Лалетата се изчерпа и нямаше кой да ги измъкне срещу Аржентина.

Холандия се представи далеч по-добре, отколкото можеше да се очаква, но после настъпи полунощ и оранжевата футболна Пепеляшка бе развенчана на полуфинала.

Стефан Курц, Goal.com