Враждата между Луис Фелипе Сколари и Луис ван Гал тлее отдавна и в никакъв случай не води началото си от настоящото световно първенство.

Ражина Брандао, знаменитата психоложка, която Сколари ползва в работата си начело на Селесао през 2002 година трябваше да работи индивидуално с Ривалдо на световното в Южна Корея и Япония.

Бразилия се нуждаеше от блестящата си звезда, но Ривалдо се яви в националния тим посърнал и паднал духом. Той се канеше да напусне Барселона, защото за треньор на тима отново бе назначен Луис ван Гал. Холандецът веднага бе поискал клубът да го продаде.

"На мен Ривалдо ми харесваше до момента, в който спечели "Златната топка". После той престана да изпълнява добросъвестно задълженията си. От 1999 г. той вече не играе на същото ниво", бе заявил холандецът, който бе работил с Ривалдо в първия си период начело на каталунците (1997 – 2000).

Сколари затвори Ривалдо в една хотелска стая в Улсан и му заяви, че предстоящият турнир е неговото световно първенство, на което трябва да натрие носа на Ван Гал.

Ривалдо дойде на себе си, разписа се във всеки от първите 5 мача на Селесао и изигра основна роля за спечелването на световната титла. След завръщането си в Барса той обяви на висок глас, че "Ван Гал не ме харесва и не ми харесва. Той смята, че е голяма звезда. Записките му по време на мач и високите технологии, които използва обаче са излишни, както доказа Сколари, спечелвайки световната титла".

Седмици по-късно бразилецът бе продаден на Милан.

Що се касае до Бразилия 2014, Ван Гал побърза да обяви, че домакините са облагодетелствани от календара (който дава повече време за почивка на Селесао), както и от съдиите.

Сколари отвърна на предизвикателството, като започна публично да нарича холандския селекционер "онзи, който не можеше да понася Ривалдо", а след осминафинала с Мексико заяви, че само съдията е спасил Лалетата от необходимостта да играят изтощителни продължения.

Ето че сега неприятелите се срещат в мача, който нито един от двамата не би искал да играе. Ван Гал вече заяви в прав текст, че мачът за третото място е пълна безсмислица. Истината е, че в момента холандецът е далеч по-популярен от Сколари в Бразилия. Причината е позорната капитулация на домакините с 1:7 срещу Германия.

Кристина Куберо, "Ел Мундо Депортиво"