Тик, так, гол.

Ритъмът на Матео Ковачич вече звучи като истинска симфония.

Валтер Мадзари дочака да види от хърватина онова, за което настояваше цяла година: винаги активен в защитната фаза на играта, за да може да експлодира мощно в атака.

Ковачич е най-голямото съкровище на Интер и клубът внимава да го опази от хищниците на трансферния пазар. Реал (Мадрид) на Анчелоти пръв почука на вратата на нерадзурите, след което се появи и Барса на Луис Енрике. Отговорът бе еднакъв: не, благодаря. Същото се случи и с официалния факс от Борусия (Дортмунд) с оферта от 28 млн. евро.

Матео е къс самородно злато, който Интер държи да очисти, оформи и изкове, за да може да му се радва още дълго време. Головата експлозия на хърватина в началото на сезона показва, че Мадзари е свършил отлична работа в стремежа си да подпомогне развитието на хърватина. Преди година треньорът критикуваше младока, днес днес го хвали: „Той е фантастичен играч, който израсна много“.

Заслугата е и на Мадзари, който разработи специална програма за подготовка и прикрели личен треньор към хърватина. Ковачич наблегна особено на завършващия си удар и днес резултатите вече са налице: три попадения срещу Стярнан в Лига Европа и още едно срещу Сасуоло – първо за него в Серия А. Най-после.

Хърватинът изпитва огромно желание да се учи, да се развива, да стане голям играч. При това той държи това да стане в Интер и сирените в лицето на големите европейски клубове не му оказват никакво влияние.

Днес Ковачич вече дърпа конците в средата на терена, където за него няма тайни: игра един на един, дрибъл, двойни пасове, разсичащи асистенции, а вече и голове. Търпението на Мадзари даде своите плодове.

Скоро Матео може да подпише нов договор с Интер. От клуба държат да увеличат заплатата му и да отбият поне засега атаките на чуждестранните акули. Ако 20-годишният плеймейкър продължи да израства с това темпо, следващата оферта, която получат нерадзурите, може да е в размер на 35-40 млн. евро. Но в момента Интер ликува и не мисли за скъпи продажби и бомбастични трансфери.

Тик, так, гол. Това се казва футболна наслада.

Фабрицио Романо, Goal.com