Ювентус и Рома се откъсват

Въпреки някои обнадеждаващи резултати в първите кръгове, настоящият сезон в Серия А се развива по начин, който неминуемо води към скорошно пълно изчерпване на най-интригуващата сюжетна линия. По всичко личи, че за първото място ще се борят Ювентус и Рома, а останалите ще се боричкат в краката на двата мастодонта.

В момента местата след бианконерите и джалоросите се заемат от Сампдория и Удинезе. Очевидно е, че скоро те ще отпаднат от битката за третото място и тогава пропастта между втория и третия в класирането ще придобие чудовищни измерения.

Този уикенд Рома се справи с Верона, като пирона в ковчега на тима на Мандорлини с изключително ефектен и супердалечен удар заби Матия Дестро. Гола му от района на централния кръг още неведнъж ще срещаме из просторите на спортния интернет.

Ювентус с лекота се разправи с Аталанта, която получи три гола във вратата си, колкото и Чезена няколко дни по-рано. Карлос Тевес се разписа на два пъти и е водач в класацията на голмайсторите с 4 попадения, колкото има и Пабло Освалдо от Интер.

Мачът можеше да стане по-труден за торинци, но Джиджи Буфон парира изстрела на Херман Денис от бялата точка и за бергамаските всичко приключи дотук.

Земан унизи Мадзари

Виж, непредсказуемият Интер учуди всички. Дошлият на гости на нерадзурите Каляри си тръгна с победа 4:1. На всичкото отгоре на трибуните на "Сан Сиро" бе собственикът на черно-сините Ерик Тохир. Индонезиецът сигурно е бил бесен, но усърдно се опитваше да прикрие емоциите си.

А Зденек Земан беше предупредил колегата си Валтер Мадзари, че Интер трябва да промени подхода си за този сблъсък. Чешкият треньор чистосърдечно призна, че на неговия тим ще му е изключително комфортно да си поиграе със защитата от трима души на домакините, защото ще има много свободни пространства на разположение.

Така и стана в действителност. Нападателите на Каляри бяха свръхактивни, а халфът Екдал – убийствено ефективен (шведът се отчете с хеттрик!). На гостите им помогна изгонването на Нагатомо, но Мадзари сам призна, че не може това да служи за оправдание при подобен резултат.

Жалкото е, че на фона на позорния резултат някак помръкна поредната майсторска изява на вратаря на Интер Самир Ханданович – словенският терминатор спаси 19-а дузпа в кариерата си. Изключително постижение.

Матросът победи пирата

Генуезкото дерби ни поднесе гъста каша от 40-ина фаула, стотици грешки и една миниатюрна щипка опасни моменти. Но бойният дух на съперниците си беше съвсем наред и бе достоен за екшън с елементарен сценарий.

Ето го: "В пристанищна кръчма се засичат матрос и пират. Двамата мъжаги се напиват, почват да се репчат и от обида на обида се стига до ръкопашен бой. Матросът цапардосва противника с левачката в окото, пиратът отвръща с десен прав в носа. Двамата герои се млатят още дълго, преди матросът да грабне една бутилка ром и да я счупи о главата на пирата, който рухва в безсъзнание на пода".

Преведено на футболен език: двата тима се ръгаха и ръчкаха над един час, след което Маноло Габиадини вкара гол от фаул и Синиша Михайлович отново се оказа в ролята на триумфатор. Засега нещата се развиват чудесно за Сампдория.

Милан с нова издънка срещу новак

В предишния кръг отборът на Индзаги едва не загуби от Емполи, а в този не можа да надвие Чезена.

Невероятната жега попречи на отборите да покажат най-доброто от себе си, но това едва ли може да служи за оправдание на росонерите. Милан беше длъжен да вземе точките в този мач, но дефектите в играта му засега са си живи и здрави.

"Да, може би тифозите ни рискуват да получат инфаркт, докато гледат нашите мачове, но поне не им е скучно", отбеляза философски Филипо Индзаги след поредния будещ сериозни въпроси резултат на червено-черните.

Алексей Скворцов, "Спорт сегодня"

* Материалът е преведен със съкращения