Фиорентина победи с 1:0 Интер в един от най-интересните мачове от 24-ия кръг на Серия А. Двата отбора създадоха много голови възможности на „Джузепе Меаца”, а гостите завършиха срещата с 9 души заради контузиите на Ненад Томович и Стефан Савич.

С успеха „виола” прекъсна черна серия при визитите си на Интер, след като не беше печелил цели 15 г. С 3-те точки Фиорентина събра 42 т. и остава на 5-то място в класирането. Интер, който преди двубоя бе в серия от 3 поредни победи, е на 8-ма позиция с 35 т.

За „нерадзурите” в игра се завърнаха вратарят Самир Ханданович и нападателят Лукас Подолски, който си партнираше с Мауро Икарди в предни позиции. В отсъствието на Марио Гомес, атаката на гостите поведе Кума Бабакар, а Мохамед Салах изненадващо беше оставен на резервната скамейка.
 



Двата отбора влязоха в мача в отлично настроение, след като през седмицата се класираха на 1/8-финалите на Лига Европа и същевременно се представят на ниво на домашната сцена.

В 9-ата минута Гари Медел фаулира Йосип Иличич пред наказателното поле. Зад топката застана Алесандро Диаманти, но ударът му беше спасен с вещина от Ханданович. 3 минути по-късно и домакините показаха зъби. Матео Ковачич и Подолски направиха двойно подаване, германският национал се озова на чиста позиция, но в най-важния момент се засуети и не успя да уцели топката.

След малко повече от четвърт час игра „виолетовите” бяха на косъм да поведат. Мануел Паскуал с чудесен пас изведе Бабакар точно пред Ханданович, но милиметри не стигнаха на нападателя да засече топката във вратата. После Фреди Гуарин буквално се подигра с двама защитници на гостите, навлезе в наказателното поле и пусна топката успоредно на голлинията, но там нямаше кой да я засече.

В 30-ата минута Томович развинти Сантон и даде пас като по конец към Ясмин Куртич, но той изпрати топката над вратата. В 34-ата минута топката мина между няколко състезатели на Фиорентина, попадна в Гуарин, който с премерен удар от 20 ма нацели страничната греда.

10 минути след подновяването на играта възпитаниците на Винченцо Монтела поведоха. Паскуал центрира остро отляво, Ханданович изби топката, но тя попадна право в краката на резервата Салах. Той с бомбен удар от 12-13 м откри резултата – 1:0 за Фиорентина.

4 минути по-късно футболистите на Интер имаха претенции за дузпа срещу Икарди, но главният съдия Давид Маса остана безмълвен. В 66-ата минута Джердан Шакири, който се появи на терена секунди по-рано можеше да върне мача в изходна позиция. Швейцарският национал отправи хубав и точен удар, но Нето бе на мястото си.

В 72-ата минута „нерадзурите” като по чудо не изравниха. Икарди беше оставен абсолютно сам в наказателното поле, получи топката, но я прати над вратата. Малко по-късно Нето спаси удар на Неманя Видич с глава.

Интересните моменти веднага се прехвърлиха на отсрещната врата, където Иличич можеше да сложи точка на спора. Ханданович обаче спаси шута му. Десетина минути преди края Родриго Паласио удари без да иска Томович в главата и сръбският национал беше изнесен от терена. В същото време Монтела извърши последната си смяна, но Томович не успя да продължи мача и Фиорентина остана с 10 души.

Интер веднага натисна и в 84-ата минута Паласио премина през бранител на гостите, но вместо да подаде на непокрития Гуарин, стреля и Нето спаси. В 88-ата минута и Савич се контузи и „виола” остана с 9 души. В 6-минутното продължение Нето за пореден път показа страхотен рефлекс спасявайки изстрел с глава на Паласио. До края гостите задържаха крехката си преднина и се поздравиха с победата,

Интер – Фиорентина 0:1

Голмайстор:

0:1 Салах (55)

Интер: Ханданович, Сантон (78-Д’Амброзио), Жезус, Видич, Кампаняро, Брозович, Медел, Гуарин, Ковачич (72-Паласио), Подолски (65-Шакири), Икарди

Треньор: Роберто Манчини

Фиорентина: Нето, Томович, Савич, Родригес, Паскуал, Акулани (81-Варгас), Баделж, Куртич, Диаманти (72-Хоакин), Бабакар (43-Салах), Иличич

Треньор: Винченцо Монтела