Сампдория победи с 1:0 Интер в един от най-интересните мачове от 28-ия кръг на италианската Серия „А”.

Двата отбора направиха страхотна среща на стадион „Луиджи Ферарис” в Генуа, изпълнен с напечени моменти, опасни положения, агресия, греда и феноменален гол на Едер.

Нападателят вкара единственото попадение в 65-ата минута със страховит, уникален и зашеметяващ удар от около 25 м в близкия ъгъл на Самир Ханданович.

С успеха „мореплавателите” се изкачиха на 4-то място с 48 точки и мечтаят за класиране в Шампионска лига догодина. ”Нерадзурите” пък най-вероятно няма да се изявяват на международната сцена следващия сезон. Миланци са чак на 10-та позиция с 37 точки.

Освен това възпитаниците на Роберто Манчини вече 5 мача са без успех в калчото и столът на специалиста започва да се клати сериозно. За последно Интер надделя над Каляри с 2:1 на 23 февруари.


Първите 10 минути преминаха в бързо темпо и опасни атаки, но без решаващия завършващ удар. 120 секунди по-късно Реджини направи уникален пропуск. Той овладя по страхотен начин дълъг пас, освободи се също толкова добре от Андреа Ранокия и се озова очи в очи със Самир Ханданович. Реджина стреля от въздуха, но вместо да скъса мрежата, прати топката високо над вратата.

Интер отговори с много опасен удар с глава на Мауро Икарди след четвърт час игра. Джердан Шакири получи топката отляво и я качи на главата на нападателя, който не намери целта от границата на наказателното поле. В 19-ата минута новият италиански национал Едер шутира от движение, но Ханданович внимаваше и отрази. В следващите минути Шакири продължи да тормози защитата на Самп с бързи пробиви и остри подавания, от които Икарди не успя да се възползва.

В 23-ата минута Едер отправи истински снаряд по диагонала към Ханданович, но покрай вратата. След половин час игра и Шакири стреля твърде високо от далечно разстояние. 10 минути преди края Фреди Гуарин намери Икарди, който центрира успоредно на голлинията, но там нямаше  кой да чукне топката във вратата. Домакините отговориха със светкавична контраатака, при която Луис Муриел проби отляво и навлезе в пеналта, шутът му обаче мина на сантиметри над вратата.

В 44-ата минута Икарди се справи със защитник на отбора от Генуа, нагласи си топката и я отправи с хубав параболичен удар към вратата на Вивиано. За пореден път в мача обаче тя мина над вратата.

Второто полувреме стартира шеметно за Интер. Икарди с фамозен удар от ъгъла на наказателното поле стреля и топката се отби почти в сглобката на вратата. След това попадна в Шакири, чийто удар по земя беше спасен от Вивиано. После и Гуарин стреля, но Вивиано отново показа класа и изби в корнер. След неговото изпълнение сантиметри разделиха Подолски от гола.

В 55-ата минута и Шакири пропусна да вкара. Швейцарският национал шутира технично в далечния ъгъл на вратата, но в аут, а после Икарди направи идентичен пропуск като през първата част, след като отблизо с глава прати топката високо.

10 минути след това Едер с феноменално изпълнение откри резултата. Нападателят стреля след късо изпълнение на фаул от около 25 м в ъгъла на Ханданович. Вратарят реагира, но шутът беше толкова силен, че нямаше начин да хване топката, която рикошира в гредата и щеше да я счупи, за да влезе в мрежата – 1:0 за Сампдория. В 70-ата минута Едер стреля идентично положение, но за късмет на Интер, този път топката мина в вратата.

В следващите минути футболистите на Синиша Михайлович се вдъхновиха под бурните овации на тифозите си и Обианг и Едер направиха двойно подаване, при което първият за малко да удвои преднината на „мореплавателите”.

До края Интер натисна, но без успех и за пореден път разочарова тифозите си, докато Сампдория записа четвърта поредна победа в първенството.

Сампдория – Интер 1:0

Голмайстори:

1:0 Едер (65)

Сампдория: Вивиано, Де Силвестри, Силвестре, Романьоли, Реджини, Акуах (52-Обианг), Паломбо, Сориано (79-Дънкан), Едер, Муриел (66-Окака-Чука), Ето’о

Треньор: Синиша Михайлович

Интер: Ханданович, Д’Амброзио, Ранокия, Видич, Жесус. Гуарин, Медел, Брозович (76-Паласио), Шакири, Икарди, Подолски (87-Камара)

Треньор: Роберто Манчини

Генуа, ст.: „Луиджи Ферарис”

Съдия: Паоло Валери

Жълти картони: Романьоли, Сориано, Едер (Сампдория); Шакири, Видич, Жуан, Д’Амброзио, Икарди, Медел (Интер)