С два гола на голямата си звезда Гонзало Игуаин Наполи победи с 2:1 Интер в дербито за върха от 14-ия кръг на Серия "А" и излезе на 1-во в класирането.

Двата отбора направиха чудесен мач на стадион "Сан Паоло", а голът за гостите беше дело на Адем Ляич в 67-ата минута за 1:2. Трябва да се отбележи, че от 44-ата мин. "нерадзурите" играха с човек по-малко на терена, тъй като Юто Нагатомо си изкара глупав втори жълт картон. След 0:2 обаче "синьо-черните" бяха преобразени и само късметът ги лиши от напълно заслужена точка. В продължението даже Жоао Миранда нацели страничната греда от чиста позиция.

С успеха Наполи събра 31 точки и излезе едноличен лидер в калчото, докато миланци допуснаха втора загуба от началото на сезона и остават с 30 т. Следват Фиорентина с 29, Рома (27), Ювентус (24) и Сасуоло и Милан с по 23 т.


Срещата започна шеметно за Наполи и още не беше изтекла 2-ата минута, когато Марек Хамшик овладя в наказателното поле, Игуаин буквално му взе топката от крака, освободи се и с безпощаден удар точно до лявата греда матира Самир Ханданович за 1:0.

Окрилени от ранния гол, домакините можеха да удвоят преднината си малко по-късно, след като Хосе Кайехон беше непокрит в наказателното поле и получи топката. Изстрелът му обаче не намери целта. След 10 минути игра Лоренцо Инсинье проби в наказателното поле, беше спрян, но успя да върне топката към Марек Хамшик, чийто шут обаче мина над гредата.

После Интер успя да изравни играта и тя се водеше предимно в центъра на терена. След почти половин час игра Фреди Гуарин елиминира съпротивата на Хамшик на пеналта и отправи бомбен изстрел, който мина малко над вратата, пазена от Пепе Рейна.

5 минути преди края на полувремето гостите пропуснаха златен шанс да възстановят равенството, след като Иван Перишич беше намерен на до вратарското поле и засече кълбото, но вместо да скъса мрежата, го прати над вратата. В 44-ата минута обаче "нерадзурите" получиха голям удар, след като Нагатомо направи много глупав фаул на тъч линията и главният съдия Даниеле Орсато без да се замисля му показа втори жълт и съответно червен картон.

На почивката Роберто Манчини взе мерки и изкара от игра слабия Мауро Икарди и пусна на терена Алекс Телеш, който зае мястото на изгонения Нагатомо. В следващите минути Интер се опита да осъществи натиск, но така и не стигаше до чисти голови положения пред вратата на Пепе Рейна.

След час игра Наполи можеше да сложи точка на спора. Тогава Кайехон центрира отлично в наказателното поле към Хамшик, който засече с глава, но Ханданович спаси. Последва изстрел на Алан в аут. 120 секунди домакините все пак удвоиха преднината си.

Раул Албиол изведе почти от центъра намери с глава Игуаин, който се справи с Миранда и Мурийо и със силен шут вкара втория си гол в мача, с което до голяма степен предреши изхода на двубоя. Малко по-късно Перишич можеше да върне Интер в мача, но изстрелът му с глава мина на сантиметри от целта.

В 67-ата минута обаче Ляич върна интригата на "Сан Паоло", след като получи топката в наказателното поле и с мощен шут в долния ляв ъгъл не остави шансове на Рейна за 1:2. В 78-ата минута Марсело Брозович направи брилянтен пробив, стигна до вратата и отправи бомбен изстрел, който мина в страни от целта.

10 минути преди края Интер направи нова превъзходна комбинация, при която Ляич беше изведен сам срещу Рейна отдясно в наказателното поле. Ъгълът за удар беше малък и той върна топката към точката за дузпата, но там в решаващия момент защитник на домакините изчисти.

4 минути преди края Интер изпусна още един чудесен шанс да изравни. Ляич нахлу и намери резервата Биабини, който обаче от близко разстояние не успя да разстреля Рейна. Натискът на гостите принуди Маурицио Сари да изкара от игра Хосе Кайехон за сметка на защитника Кристиан Маджо. В продължението Миранда пък засече с глава, но този път гредата спаси домакините. Секунди по-късно и Рейна показа феноменален рефлекс, с което донесе победата на Наполи.

Наполи – Интер 2:1

Голмайстори:

2:0 Игуаин (2, 62)
2:1 Ляич (67)

Наполи: Рейна, Гулам, Албиол, Кулибали, Хусай, Алан, Жоргиньо, Хамшик (79-Лопес), Кайехон (87-Маджо), Инсинье (70-Ел Кадури), Игуаин
Треньор: Маурицио Сари

Интер: Ханданович, Нагатомо, Мурийо, Миранда, Д’Амброзио, Гуарин (61-Биабиани), Медел, Брозович, Ляич, Икарди (46-Телеш), Перишич (83-Йоветич)
Треньор: Роберто Манчини

Неапол, ст.: "Сан Паоло"
Съдия: Даниеле Орсато
Жълти картони: Кулибали, Хусай, Алан (Наполи); Нагатомо, Гуарин (Интер)
Червен картон: Нагатомо 44’ (Интер)