Тлъсти премии обеща държавата на българските олимпийци за медали на предстоящите игри в Рио. По решение на спортния министър Красен Кралев на всеки наш участник със злато ще се броят внушителните 250 000 лева, стана ясно тези дни. Не че имаме дори и един потенциален златен медалист, но парите поне са обещани.

Сумата е с 50 бона по-голяма от тази на миналата олимпиада в Лондон. Сребърен медалист в Рио ще се облажи с 200 000 лева, с 30 хилядарки повече от преди четири години. Бронзовото отличие пък ще донесе на олимпийците 150 000, където пък увеличението е 10 бона.

Сумите са големи, но очакванията за отличия – малки. На игрите в Лондон през 2012 България успя да спечели само два медала. Пехливанката Станка Златева се окичи със сребро, а боксьорът Тервел Пулев спечели бронз.

Но пък с тези цифри България се нарежда сред десетте страни в целия свят с най-солидни държавни премии за своите спортисти на олимпийските игри. Оказва се, че по този показател изпреварваме великите сили САЩ, Русия, Китай, Германия, Франция.

Най-щедри за олимпийски успехи са бившите съветски републики. Номер едно е Азербайджан, където златният медал е оценен на половин милион долара. В Казахстан пък ще броят на олимпийски шампион 200 000. Толкова е сумата и в съседите им от Киргизстан. Латвия пък е обещала пачки в зелено за 190 000 долара. В Беларус и Украйна награждават със 150 000 от щатската валута.

В същото време САЩ, завоювали най-много медали (103) на предишните игри в Лондон, награждават своите герои едва с 25 000 долара, сочи справка на "Всеки ден". В щатска валута премиите за българите отиват на 140 000, или над пет пъти повече от американските.

Тънката подробност обаче е, че спортистите в Щатите имат мощен спонсорски гръб. Така например легендата в плуването Майкъл Фелпс – най-успешният спортист на олимпийски игри за всички времена (с рекордните 18 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала), е изкарал само 1,8 млн. долара от постиженията си в басейна.

Иначе общите му приходи към момента възлизат 95,8 млн., като идват 94 от спонсорски и рекламни сделки, изчисляват специализирани финансови издания. Нетната му пък печалба се равнява на 44,2 млн. долара.

Логично в българския спорт, предвид рехавите успехи, интересът на частни спонсори е никакъв. Изключение вероятно прави тенисистът Григор Димитров, минаващ в момента за най-популярния ни спортист по света. По тази причина парите за евентуални успехи на игрите в Рио идва от държавната хазна.

Още по-скромни от Щатите са премиите в Германия, където златните медалисти ще получат 19 500 долара. На предишната олимпиада швабите се окичиха с 44 отличия, от които 11 златни.

Втората олимпийска сила в Лондон – Китай, е почти на дереджето на САЩ, плаща на своите спортисти с олимпийска титла 31 400 долара. От другите успешни страни – Франция вдига летвата с 65 000 долара на шампион. Най-много до българската държавна премия сред другите големци се доближават Русия със 135 000 и Австралия със 126 000 в щатска валута.