Мис Национален отбор по футбол Радост Тодорова очаква с нетърпение двубоя ни с Италия.

Пред "Стандарт" красавицата разкрива кои са нейните любимци на терена и какво прави преди всеки мач на "лъвовете".

- Мислиш ли, че имаме сили да бием Италия или поне да стигнем до добър резултат?
- Вече нямам никакво търпение да дойде време и да стъпя отново на Националния стадион. Чувствам го като втори дом. Атмосферата там е уникална и неповторима. За мача специално съм много положително настроена. Отборът на Италия е силен, с перфектна дисциплина и красив стил на игра. Това не е тим, който можем да си позволим да подценим. В последния мач срещу Малта не се представихме на нивото, което можем, но вярвам, че сме си взели поука и този път ще бъдем на 100% в играта. Смятам, че имаме шанс за победа.

- На кого от нашите залагаш, че ще вкара?
- Футболът е отборна игра. Всеки един играч, избран да играе за страната ни, е достоен и има шанс да отбележи. Понякога ме дразни фактът, че хората омаловажават ролята на футболиста, направил асистенцията, а възхваляват този, който е "побутнал" топката последен например. Най-важното накрая е дали отборът ти губи или печели. Всичко останало е просто една статистика.

- Оказва се, че по-важно преди мача е, че Валери Божинов и Ники Михайлов се сдобрили и дори делят една стая в Правец. Смяташ ли, че трябва да се обръща толкова внимание на подобни отношения?
- Новини от рода на "Валери се сдобри с Ники" не ме интересуват. Всеки човек има свой личен живот, който управлява сам-самичък и никой няма правото да се замесва в него, освен ако въпросният не му позволи. Не смятам, че трябва да се обръща толкова голямо внимание на подобни статии. Каузата, нали за това се борим всички?! Каузата - България.

- Запозна ли се с новия национален селекционер? Какво ти каза той?
- Имах възможността да се запозная с Ивайло Петев на церемонията по връчване на наградите "Футболист на годината". Разменихме няколко изречения, от което разбрах, че той е щастлив да има талисман зад отбора си, но едва ли ще отдаде всичко на късмета. Труд, усърдни тренировки и строга дисциплина ще бъдат нещата, на които ще подложи момчетата на лагера в Правец. Стискам му палци в новото начинание.

- Запозна ли се с новия национален селекционер? Какво ти каза той?
- Както вече казах, във футбола важен е целият отбор. Не един, не двама, не трима. Всички! Антонио Конте е класен футболист с много опит зад гърба си. От скоро е треньор на националния отбор на Италия, но е изживял много силни моменти, един от които е на световното първенство през 1994 г., когато италианците грабват сребърен медал. Достатъчно умен и пресметлив да не подценява нашите "лъвове" и да подготви всеки един от играчите си за най-лошото. Така и трябва!

- По традиция ще ги чакаш на летището, ще сплашиш ли с нещо и би ли взела автограф от някого?
- Ще посрещна националите на Италия както обикновено с мускалчета от розово масло и широка усмивка. Не целя да омайвам или разсейвам никого. Искам просто те да се почувстват топло посрещнати и първото им впечатление от България да е красиво. Говоря за националната ни носия, разбира се! Ако ми се отдаде възможност бих се снимала с Джанлуиджи Буфон. Само при изричането на това име в мен се поражда възхищение и огромна доза уважение. Адмирации за този човек.

- С какво би агитирала феновете да напълнят стадиона за мача?
- За мое огромно съжаление напоследък стадионите и залите за спорт са празни. Хората предпочитат да останат вкъщи пред телевизорите си и да крещят от там, докато съседите се сърдят. Но това велико чувство, тази страхотна атмосфера и емоция, бликаща от сърцата на всички, докато химнът кънти по трибуните... това, мили хора, не се среща никъде другаде. Това не може да бъде изживяно пред телевизора. Това е национализмът - да подкрепяш отбора на страната си, независимо от резултата. И когато нещата не изглеждат добре, когато губим и сме обезверени, тогава е време за истинската подкрепа. Затова изпращам апел към всички, които обичат играта, наречена футбол, и най-вече към всички, наричащи себе си "българи", да дойдат на "Васил Левски", за да можем заедно да извикаме: "БЪЛГАРИ-ЮНАЦИ".

- Имаш ли някакъв специален ритуал преди мачове на националите? Или може би талисман?
- Като талисман на националния отбор по футбол аз също имам малък ритуал за късмет. Всеки път преди мач изваждам знамето на България, с което бях в Бразилия и което осветиха на връх Корковадо при статуята на Исус Христос, и го целувам, а след това го прегръщам. Звучи странно, но това ме изпълва с енергия и хъс за победа. Специално за този мач съм подготвила най-прекрасната си рокля, с която да бъда официална и представителна пред гостите ни. Както знаете, "Мис Национален отбор" е изцяло български формат и се надявам те да бъдат приятно изненадани.

- До колко е важен за българския футбол изходът от този двубой?
- Всеки един мач на националите е важен за българския футбол. Този обаче е с огромно значение за изхода от евроквалификациите. Не можем да си позволим друга загуба или равенство. Победата трябва винаги да е главната ни цел! Та нали сме българи, важното е да продължаваме напред!

- Освен битка на терена, българи и италианци винаги спорят за това кои жени за по-красиви. Ти какво мислиш по темата?
- Не мога да пропусна да спомена за нежното и красиво съревнование на нежния пол между българки и италианки. Ще кажа само, че съм била в Италия много пъти, но по-красива от българската жена не видях никъде. И под "никъде" имам предвид никъде по света. Да живее България и всичко българско.