Великден е най-големият празник за християните по целия свят. На този ден Християнската църква отбелязва Възкресението на Божия син Иисус Христос.

Някои от традициите и обичаите датират още от древността, а в днешни време сме свикнали в полунощ да ходим на църква, където след богослужението се запалва благодатният огън и всички палят свещ от него.

След това хората занасят горещите свещи до домовете си, поздравяват се с „Христос Воскресе” и се чукат с яйца. Празникът продължава три дни.

Gol.bg потърси родни футболисти, за да разберем как те посрещат Великден и спазват ли всички традиции.

Безспорно най-тежко е за играчите ни, които са зад граница. Ивелин Попов, Станислав Манолев и Антон Карачанаков, които се подвизават в Русия разкриха, че няма да могат да празнуват, тъй като им предстоят мачове с клубните отбори и трябва да тренират.

Този Великден пък вратарят на Нотингам Димитър Евтимов ще го празнува без никакви роднини. „За съжаление така се получи. Но яйцата вече са боядисани. В града има една православна църква и със сигурност ще отида”, каза младежкият национал. Играещите в Турция Илиян Йорданов и Цветан Генков обаче въобще няма да празнуват по разбираеми причини.

Но какво е положението със състезателите, които играят у нас? Оказа се, че не само спазват всички традиции, но има и такива, които всяка неделя ходят на църква. „Всяка неделя ходим на църква, няма да пропуснем и тази вечер. После обикаляме и се чукаме с яйца. Но утре с жена ми ще сме си у нас, защото в понеделник имаме важен мач с Марек”, разказа защитникът на Локомотив Пловдив Радослав Димитров-Меси.

Има играчи, които се прибират и родните си градове, стига да има тази възможност. Един от тях е бранителят на Литекс Васил Божиков. „Почти всяка година си ходя до Гоце Делчев и се събираме цялото семейство. Вечеряме, след това ходим на църква, където взимаме живия огън и се молим за здраве и щастие. Гледаме всяка година да се съберем всички роднини, защото аз живея в Ловеч, брат ми работи и учи в София. На другия ден се чукаме с яйца и ядем агне, направено от баща ми”, каза Божиков.

Талантите на Левски също спазват всички обичаи. Близнаците Цоневи ще пътуват до родния си град Благоевград. „Аз ще ходя със семейството си до Банско след мача със Славия. В събота в полунощ ще ходим на църква да обикаляме, ще минем и през Рилския манастир”, сподели пък Владислав Мисяк.

Капитанът на Литекс Страхил Попов също ще бъде в Благоевград, а Даниел Васев от Локомотив София каза: „Боядисваме яйцата в събота, а на църква ходим на следващия ден. Има си 3-4 задължителни традиции, които спазваме”, каза той.

Халфът на Ботев Пловдив Милен Гамаков ще се върне в Бургас при семейството си. „Всички се събираме заедно и никой не пътува. Събота вечерта отиваме на църква и си взимаме огън”, каза той. Като за финал съотборникът му Алекс Колев разкри, че не е много вярващ, но все пак ще отиде до църквата.

Екипът на Gol.bg пожелава на читателите си весели Великденски празници, много любов и здраве. 

Очаквайте утре специалното ни Видео послание!