Съдът във Великобритания обяви Борис Бекер във фалит. Легендарният германски тенисист е любимец дори на английските фенове, защото едва на 17 години спечели техния „Уимбълдън”. Въпреки това, както самият Бекер написа в своя туитър, „пред съда и в открито море си винаги само в Божиите ръце”.

Всъщност, Бекер е само един от дългата опашка на световни спортни звезди, които изпаднаха в незавидното положение да останат без пари. Например сънародникът на тенисиста Айке Имел, един от големите вратари на Германия, бе подлъган от своя мениджър да се включи в бизнеса с недвижими имоти. И всички пари, спечелени в „Борусия“ (Дортмунд), „Щутгарт” и „Манчестър Сити” отидоха по дяволите. В момента Имел живее в дом за възрастни хора в Дортмунд.

Подобна съдба имаше и откривателят на Даниел Боримиров за германския футбол. Ексцентричният треньор Вернер Лорант също опита да се прави на строителен предприемач. А през 2011 година съдът реши, че той няма как да изплати ипотеката си на стойност 550 000 евро. Лорант опита да върже семейния бюджет с участия в телевизионни програми и включително в риалити шоу. И така спаси кожата.

Един удар, един гол. Това значи е Аилтон. Не толкова далече в миналото бразилецът бе шампион на Бундеслигата с „Вердер”. По-късно ходи в риалитита из джунглата. А днес стои върху планина от дългове. Дори продаде на търг своето „оръдие” за голмайстор №1 на немското първенство в сезон 2003/2004 г. На Аилтон днес не му стигат 200 000 евро, за да излезе на нула.

Но, нека напуснем за малко Германия и да „прелетим” до Острова. Символ на падението там е Пол Гаскойн. В „Нюкасъл” халфът стана идол. Беше и един от големите герои на Евро’96. В кариерата си Газа спечели повече от 30 милиона евро. Само, че алкохолът не прощава никому. Години наред Големия Пол пиеше като за последно, не плащаше данъци и не се съобразяваше с нищо. Но… сега живее на ръба на бедността и смъртта. Дори бившият му съотборник Алън Шийрър призова други футболисти да подпомогнат финансово падналата звезда.

Предшественик на Гаскойн е покойният вече Джордж Бест. „В живота си съм дал всичките си пари за жени, коли и партита”, признаваше най-великият играч на Северна Ирландия. Той така и не се отърва от алкохола, който го доуби през 2005-а. Въпреки това в британския футбол Бест е митологизиран като един от най-великите в цялата история.

В списъка на падналите легенди не може да се пропусне и Диего Марадона. Още по време на активната си кариера аржентинският идол се забъркваше в проблеми с алкохол и наркотици. Италианският съд реши, че дон Диего е скрил данъци на стойност 40 милиона евро. Марадона успя да се спаси, като подписа споразумение за разсрочено изплащане. Предприе и също поетапно лечение от дрогата в клиника, което за момента се смята за успешно.

Футболистите не са сами. До Бекер от тениса се нареди друг великан на аристократичния спорт – Бьорн Борг. Когато завърши кариерата си през 1993-а, шведът бе заработил 80 милиона долара. Но когато реши да се прави на бизнесмен, всичко се срина. В родината му неслучайно казват, че извън спорта до каквото Борг се е докоснал, е фалирало.

Хазартът е друга страст, която може да те прати в бездната. Добър пример за това е американският голфър Джон Дейли. „В последните 20 години проиграх 60 милиона долара”, призна иконата със стика. Също така алкохолът винаги му е бил верен „приятел”. През 1995 година съдът го обяви за банкрутирал. Всичко това Дейли призна през 2006-а със своята автобиография за да… вземе „някой и друг долар”.

Скоти Пипън пък бе най-добрият партньор на Майкъл Джордън в звездните години на „Чикаго Булс”. Двамата спечелиха 6 титли в НБА, а в сметката на Пипън влязоха 120 милиона долара. Баскетболистът обаче похарчи всичките си средства в неуспешни бизнеси. Нищо ново, нали? През 2007-а Скоти опита неуспешно да се върне в НБА, а след това дори се пробва в лигите на Швеция и Финландия. Със скромната цел да се задържи на повърхността.

Брат по оръжие на Пипън е ексцентрик №1 на баскетбола Денис Родмън. В активната си кариера той натрупа над 30 милиона долара. Алкохол, дрога и различни криминални афери обаче го оставиха почти без пари. Сега преживява от участия в откриване на различни супермаркети. Стигна дори до участие във ВИП Брадър у нас. Под крилото си го е взел севернокорейският диктатор Ким Чен Ун, на когото Родмън постоянно гостува. И този „спасителен пояс” сега явно го предпазва от потъване.

Подобна е съдбата и на друг голям баскетболист. Алън Айверсън спечели дори повече – $ 156 милиона в 15-годишната си кариера. Но в този период здраво се е разсейвал като не е плащал данъци. И сега чисти стари сметки – осъден е всеки месец да връща по 360 000 долара на държавата.

Стигаме и до бокса. Големият Ивендър Холифийлд трябваше да освободи имението си от 109 стаи, защото не може да върне 7,5 милиона долара неплатени данъци. А през боксовата си кариера гигантът от ринга бе спечелил $230 милиона.

Подобна е ситуацията и с неговия голям противник Майк Тайсън. Въпреки, че спечели половин милиард долара Тиранозавъра прекара доста време в затвора, а като своеобразна компенсация с лекота профука парите си за партита, коли и жени. Също като Джордж Бест. Нищо ново под слънцето. През 2003-а Железния Майк призна фалита си. И както Родман гостува за ден на българския ВИП Брадър за някой долар повече…

Материал на "Труд"