Англия победи Испания с 2:0 в мач от груповата фаза на Евро 2017 за жени. Резултатът можеше да бъде и по-различен, след като при резултат 1:0 в 75 минута главната, съдийка в мача отсъди дузпа в полза на иберийките.

До изпълнение на 11-метров наказателен удар обаче не се стигна, а причина не бяха видео повторения или сигнал от помощниците на реферката. Оказа се, че Люси Бронз от състава на Англия е забелязала нещо нередно в ситуацията, като веднага сигнализира на съдията.

Въпросната дузпа бе отсъдена след нескопосано отиграване в отбраната на „трите лъва“, при което една от играещите в защита англичанки изби топката в собствената си ръка. Реферката посочи бялата точка без да се колебае, но решението й не се задържа дълго.

Оказа се, че преди турнира при всички отбори е била изпратена съдийска делегация от УЕФА, която обяснила подробно правилата на всички футболистки. За щастие на Англия, Люзи Бронз си е водила по-добри записки, като запомнила, че ако се получи рикошет преди топката да срещне ръката на даден играч, нарушение няма.

Точно това забелязва тя и в ситуацията около дузпата. Бронз сигнализира на съдийката какво е видяла, което води и до промяна в решението. Ситуации, в които играч да повлияе на решението на съдия са изключителна рядкост във футбола, а след този мач последваха много противоречиви мнения относно дали реферката на мача е постъпила правилно.

Оставяме ви сами да прецените дали трябваше да бъде изпълнена дузпа или решението тя да бъде отменена бе правилно: