Той е футболист. Поводът на срещата ни е фактът, че миналия месец заедно с отбора си се завърна с победа от европейското първенство по стрийт футбол.

Безкрайно любопитна съм обаче да го разпитам за всичко, което ме вълнува: какво си говорят футболисти и треньори в полувремето на някой мач, как съчетава спорта и професията си на оператор, как се постига успех и защо не трябва да се бием с агитката на другия отбор по време на мач. Отговорите му са толкова непринудени, че се помнят дълго време. Запознайте се с Владислав Радославов...Оператор в Bulgaria ON AIR.
 


- Здравей, Влади и честита победа. Разкажи ни повече за участието на България в европейското първенство по стрийт футбол в германския град Пропа?
- Изживяването беше незабравимо, както заради емоциите, които изживяхме с отбора, така и заради успехите, които постигнахме за българския футбол. Организаторите се бяха погрижили да не ни липсва нищо. Всички отбори бяха на високо ниво, a регламентът беше доста интересен. Трябваше да се изиграят 13 мача срещу всички участници. Kласирането се определяше по точки и най-добрите 8 отиваха на директна елиминация. Ние завършихме на първо място, след като победихме 10 мача, загубихме само 2 и направихме едно равенство. Така се стигна до четвъртфинала, където надиграхме миналогодишния финалист Унгария с 1:0. На полуфинал бихме със същия резултат отбора на Словакия, и на финала загубихме от Испания с 2:1, като в редовното време резултатът беше 1:1, а в продълженията испанците ни вкараха златен гол след отсъдена спорна дузпа. За доброто представяне много ни помогна и фактът, че ние бяхме единственият отбор, който навсякъде се движеше заедно с женския колектив. Всички ни гледаха с респект не само заради представянето, но и заради сплотения ни отбор. На това европейско първенство изградихме приятелства за цял живот.

- Женският национален тим също постигна успех, завършвайки на трето място. Какво би казал на хората, които твърдят, че футболът не е спорт за жени?
- Да, момичетата победиха Германия в спора за 3-о и 4-о място с 1:0. Представиха се прекрасно в женската надпревара на първенството. Живеем във времена, в които всеки може да работи каквото поиска, без излишни стереотипи. Женският отбор показа класа и никой не може да оспори този успех. Както футболът, така и всеки друг спорт може да се практикува и от двата пола. Когато на един човек му харесва, независимо от мнението на голяма част от обществото, то той трябва да продължи да се занимава с това, което го прави щастлив.

- Винаги ми е било много любопитно – какво си говорите футболисти и треньори в полувремето на важен мач?
- Всеки мач е различен... В съблекалнята настроението винаги зависи много от показаното през изминалото полувреме. Футболът е колективна игра и обикновено треньорът показва грешката на отбора, както при положителен резултат, така и при отрицателен, за да се стигне до желания успех. Знам, че повечето хора очакват истории с нецензурни закачки, но в такива моменти всички сме максимално концентрирани върху играта. Спомням си един момент от времената, когато бях в юношите по време на решаващ мач за класирането на нашия отбор. В полувремето губехме с 2:0, играта ни бе слаба и влязохме в съблекалнята с наведени глави, очаквайки остри реакции от треньора. Тогава той се обърна към нас и каза: "Момчета, знам потенциала на всеки един от вас, затова изплюйте бастуните и покажете какво можете!". Това мотивира всеки един от нас и крайният резултат бе в наша полза 3:2.

- Kогато се играе, доколко е важна подкрепата на феновете?
- Винаги е важна подкрепата на феновете. Прекрасно е да играеш и да чуваш възгласи от трибуните, които мен лично ме карат да настръхвам. Но най-важна за достигането на победата и до това всички да бъдат удовлетворени от резултата, е отборът да бъде достатъчно подготвен и мотивиран.

- Всеки фен подкрепя своя любим отбор. Какво обаче е мнението ти за физическите сблъсъци между фенове на различни клубове и какво би им казал?
- Футболът е спорт, който трябва да сплотява хората, а не да ги кара да враждуват помежду си. Това е спорт, който за публиката трябва да бъде забавление. Достатъчни са спортната злоба и хъсът на футболистите, които са на терена. Не одобрявам сблъсъците между агитките или хвърляне на предмети, чупене на седалки, които могат да засегнат невинни хора.

- Има ли нещо, което задължително правиш преди да излезеш на терена?
- Нямам ритуали или нещо конкретно, което правя преди излизането на терена. Важна е настройката и да приемаш сериозно това, което правиш. Преди мач, както и по време на двубоя, в главата ми е само и единствено успехът и как да достигнем до него заедно със съотборниците ми.

- Ти се занимаваш и с телевизия. Как съчетаваш футбола с професията си на оператор?
- Нямам проблеми с това да съчетавам двете неща. Професията ми на оператор е водеща за мен през последните години. Занимавах се с футбол професионално. За развитието ми допринесоха отборите Локо 101, Левски Раковски и ПФК Левски. Имах предложение за трансфер в Гърция, но съвсем скоро след това правих изследвания и разбрах, че имам здравословен проблем със сърцето и се наложи да спра. В момента играя за удоволствие, колкото мога. Тази година с отбора на медийната ни група Investor Media Group, част от която е Bulgaria ON AIR, където съм оператор, спечелихме купата в медийния турнир Vivacom Media Cup 2017 и сме много горди с това. Работата ми в телевизията и любовта към футбола се преплетоха и по време на тиймбилдинга ни тази година. Нашият отбор се изправи срещу ПФК Черно море и самия Георги Иванов – Гонзо в приятелска среща. Емоцията да излезеш на терен срещу легенда във футбола като Гонзо е страхотна. Винаги съм бил фен на Левски. Първата ми среща с него беше, когато бях на 7 години. Гонзо ми подари фланелка с автограф в едно телевизионно предаване.

- А в личен план кое те прави щастлив?
- Здравето и усмивките на семейството ми, половинката ми и всички близки хора, от които съм заобиколен, ме правят щастлив. Когато знам, че всичките тези хора, които са до мен във всеки момент са добре, тогава и аз съм щастлив.

- Много млади хора се борят да станат добри футболисти. Какъв съвет би им дал?
- Най-важното, което трябва да знаят е, че им е нужен 10% талант и 90% труд. Колкото и клиширано да звучи. Ако искаш да реализираш мечтите си, трябва да се бориш, да тренираш и да си упорит до края. За да станеш добър футболист, трябва да се лишиш от много изкушения. Важното обаче е да да го правиш от любов към футбола, а не насила.

Гергана Ватова, Uspelite.bg