Петнадесетите летни олимпийски игри се провеждат в Хелзинки, Финландия от 19 юли до 3 август, 1952 г. Другите градове кадидатирали се за домакинство са Амстердам, Лозана, Атина, Стокхолм и още пет американски града.

Хелзинки е избран за домакин на игрите през 1940, които не се провеждат заради втората световна война.

За България се състезават 63 участници в осем спорта. На турнира по баскетбол за пръв път се появява отборът на България. Те завършват на седмо място. Игрите са исторически за България, тъй като в Хелзинки боксьорът Борис Георгиев спечелва първия олимпийски медал за България — бронз.

Олимпийски дебют правят българските спортистки (лекоатлетката Цветана Берковска и 8 гимнастички) като Цветана Станчева е шеста в шампионата на греда.

Знаете ли, че...

Олимпийският огън е внесен от Пааво Нурми и Ханес Колемайнен, които са признати за едни от най-великите спортисти на Финландия. 

За пръв път СССР участва на олимпийски игри. Първият златен медал за страната е спечелен от Нина Ромашкова в хвърлянето на диск.

Германия отново има право да участва.

Правилата на конния спорт са променени така че да могат да участват не само военни. Датчанката Лис Хартел става първата жена спечелила медал в този спорт.

Емил Затопек от Чехословакия печели три златни медала. Единият от тях в маратона.

Американецът Боб Матиас става първият атлет, който дублира златния си медал в десетобоя.

На финала на футболния турнир Унгария побеждава Югославия с 2-0.

Актьорът Бъд Спенсър се състезава в плуването. Тогава той все още не е известен.

Най-успешен спортист става Виктор Чукарин с 4 златни медала и 2 сребърни.

Индия печели за пореден път турнира по хокей.

*Обновена юни 2021