Двадесетите летни олимпийски игри се провеждат в Мюнхен, Германия от 26 август до 11 септември 1972 г. Другите градове, кандидатирали се за домакини, са Детройт, Мадрид и Монреал.

Това са вторите летни олимпийски игри, проведени в Германия, след така наречената „нацистка олимпиада“ през 1936. На игрите в Мюнхен германците желаят да представят страната си в демократична и оптимистична светлина. Игрите са наречени неслучайно „щастливите игри“.

Олимпиадата е белязана от мюнхенското клане. Въпреки терористичния акт, игрите са прекъснати само за 34 часа. Президентът на МОК Ейвъри Бръндидж става известен с речта си, в която казва „Игрите трябва да продължат“. След Мюнхенското клане седемкратният олимпийски шампион от Игрите по плуване Марк Шпиц напуска Мюнхен и се прибира в САЩ с цел осигуряването на неговата сигурност, понеже изповядва юдаизъм. Египетският отбор също напуска Мюнхен.

Игрите в Мюнхен подобряват рекорда за най-много участници — участват 7 134 участника (1 059 жени и 6 075 мъже) от 121 национални олимпийски комитета. В Мюнхен в програмата на игрите дебютира хандбалът в зала. Германката Лизелот Линзенхоф става първата жена спечелила олимпийска титла в конния спорт. Стрелбата с лък се завръща в програмата след 52-годишно прекъсване.

Олимпиадата е наблюдавана от почти един милиард души по телевизията, което е рекорд за телевизионно предаване до този момент. За осъществяването на предаването са използвани четири сателита, а програмата е с дължина близо 1200 часа (75 денонощия при 16-дневна олимпиада). Отразяването на Игрите струва на 100 милиона германски марки. Възможно е телевизионното предаване на 13 различни състезания и 60 различни коментатора. По западногерманската телевизия са излъчени 230 часа от Игрите (над 14 часа дневно). Следва телевизията на ГДР с 225 и „Би Би Си“ със 170.

Състезания се провеждат в Мюнхен, Аугсбург, Гьопинген и Кил.

Американският плувец Марк Шпиц печели седем златни медала и поставя седем световни рекорда. Медийната звезда на Олимпиадата е съветската гимнастичка Олга Корбут.

За пръв път на олимпиада има клетва на съдиите. 

За първи път САЩ губи златото в баскетбола, а финалът на баскетболния турнир между САЩ и СССР се превръща в най-голямото зрелище на Олимпиадата. 

Това са първите олимпийски игри, в които участват отделни отбори на Федерална република Германия и Германската демократична република. Според анализ на „Ди Цайт“ в този момент западногерманците са приели разделението на страните. 

Половината от разходите за организирането на Олимпиадата са платени от германското федерално правителство, а Бавария и град Мюнхен покриват по една четвърт от тях. За олимпийските игри за построени и модернизирани над 60 обекта, сред които са олимпийското село, стадион, многофункционален спортен център, спортен комплекс, басейн, колодрум и пресцентър.

Олимпиадата е открита на 26 август 1972 г. в 16:36 местно време, събота, в построения за Игрите мюнхенски олимпийски стадион, от бундеспрезидента на Германия Густав Хайнеман, пред 80 000 зрители на трибуните. Откриването е проследено от около 900 милиона души в 90 държави по телевизията и радиото. След като отборите излизат на стадиона 3200 мюнхенски ученици изпяват „Поздрав на младежта“ (на немски: Gruß der Jugend) на Карл Орф. Ръководителят на организационния комитет, Вили Дауме, приветства гостите от цял свят, а напускащият президент на МОК, Ейвъри Бръндидж благодари на организаторите на усилията им и пожелава на спортистите да постигнат честно успехи, които да ги изпълнят с гордост. 

България записва едно от най-добрите си участия. Това е олимпиадата, на която изгрява силата на българските щанги. Българските спортисти се състезават в 15 спорта и печелят 6 златни медала — боксьорът Георги Костадинов, щангистите Нораир Нурикян, Йордан Биков и Андон Николов, борците Петър Киров и Георги Мърков. Вицешампиони са борците Огнян Николов, Осман Дуралиев, Стоян Апостолов и Александър Томов, щангистите Младен Кучев, Атанас Шопов и Александър Крайчев, боксьорът Ангел Ангелов, лекоатлетките Диана Йоргова и Йорданка Благоева. Бронзови медалисти са борците Стефан Ангелов и Иван Кръстев Турлаков, лекоатлетите Иванка Христова и Василка Стоева, двойката кануисти Иван Бурчин и Федя Дамянов.

Знаете ли, че...

За пръв път на олимпиада в въведен олимпийски талисман. Той представлява дакел, наречен Валди.

Съветската гимнастичка Олга Корбут печели 3 златни медала и става световноизвестна.

Руснакът Валери Борзов печели състезанията на 100 и 200 метра гладко бягане.

При награждаването на 400 метра гладко бягане двамата афроамериканци заели първо и второ място си говорят и се шегуват по време на американския химн. Двамата атлети са наказани от МОК с доживотна забрана за участие на олимпиада.

Австралийският плувец Шон Гоулд печели три златни медала, един сребърен и един бронзов в плуването. По това време той е на 15 години.

Хандбалът и стрелбата с лък се завръщат като олимпийски спортове след дълга пауза.

Американецът Дан Гебъл печели титлата в борбата без да позволи съперниците му да отбележат точка срещу него.

Вим Руска става първият джудист спечелил 2 златни медала.

Полша побеждава Унгария с 2-1 на финала на футболния турнир.

Спортът рафтинг прави своя дебют. Той е част от програмата по кану-каяк.

*Обновена юни 2021