Италия започна с победа подготовката си за Европейското първенство. “Скуадрата” надигра с 1:0 коравия отбор на Шотландия в Малта за първия си успех от 5 мача насам. Островитяните пък записаха първа загуба от 4 двубоя насам. Единственият гол за Италия бе дело на Грациано Пеле в 57-та минута. Таранът на Съндерланд се разписа с хубав удар от границата на наказателното поле. 

Селекционерът на Италия Антонио Конте даде шанс за изява на голяма част от играчите си. Бъдещият мениджър на Челси обаче ще има сложната задача да изключи 7 играчи от групата си за Европейското първенство, тъй като в момента борави с група от 30 души. 

Следващата контрола на “Скуадрата” е на 6 юни срещу Финландия във Верона. Тимът е група на Европейското първенство с отборите на Ирландия, Швеция и Белгия. 

Италия започна по-добре срещата и още в 7-та минута вратарят на шотландците Маршал се отличи с двойно спасяване. Вратарят първо отрази удар на Джакерини от фаул, а след това и добавката на Пеле. Островитяните бяха близо до попадението в 17-та минута, когато Рос Маккормак стреля над гредата от чиста позиция. 

До края на полувремето Джакерини направи два фрапантни пропуска, първият бе в 23-та минута бе намерен от Антонио Кандрева на далечната греда, но вместо да открие резултата, някак пропусна. В 31-та минута халфът на Болоня бе намерен с чудесен пас и от Даниеле Де Роси. Този път обаче стреля встрани от още по-чиста позиция. До края на полувремето и Кандрева пропусна да се разпише и така двата отбора се прибраха на почивката при 0:0. 

Италия започна по-добре и втората част и в 57-та минута се случи неизбежното. Грациано Пеле направи 1:0 с хубав завършващ удар от границата на наказателното поле. Де Роси подаде на Едер, който овладя, но Пеле взе топката от краката му и с десния крак остави Маршал безпомощен.  

До края на срещата двамата треньори направиха много смени, което се отрази на играта. Повече голове не паднаха и така Италия спечели заслужено. 

Италия - Шотландия 1:0

1:0 Грациано Пеле 57’

Италия: Буфон, Киелини, Бардзали, Бонучи, Кандрева (63 - Пароло), Флоренци, Де Роси (67 - Жоржиньо), Джакерини (80 - Бонавентура), Дармиан (60 - Бернардески), Едер (59 - Инсинье), Пеле (67 - Дзадза)

Шотландия: Маршал, Петерсън (46 - Бера), Мартин, Ханлий, Мюлгрю, Макартър (82 - Брисън), Дарън Фретчър, Ричи, Филипс (71 - Бърк), Ания (71 - Нейсмит), Маккормак (46 - Стивън Фретчър)