Ювентус е шампион на Италия! "Бианконерите" победиха Каляри с 2:0 и вече са недостижими на върха във временното класиране на Серия А.

Първото попадение за "Старата госпожа" в срещата отбеляза Мирко Вучинич в 6-тата минута. Черногорецът беше изведен сам срещу вратаря на сардинците и нямаше как да сгреши.

Вторият гол всъщност беше автогол на Микеле Канини. Мартин Касерес центрира отдясно и бранителят на "рособлу" сбърка фатално.

Иначе момчетата на Антонио Конте играха много концентрирано както в отбрана, така и в атака, и заслужено взеха успеха, който им донесе Скудетото.



В титулярния състав на Ювентус се завърна Симоне Пепе, който се беше възстановил от контузия. Още от първата минута в игра за "бианконерите" се появи и Алесандро Матри. Напоследък 27-годишният нападател често оставаше на резервната скамейка, но днес беше титуляр.

След сравнително спокойни първи няколко минути в 6-тата гостите поведоха. Леонардо Бонучи изведе Мирко Вучинич сам срещу Микаел Агаци и черногорският национал нямаше как да сбърка – 1:0 за "Старата госпожа".

В 13-тата минута Клаудио Маркизио изпробва вниманието на стража на сардинците с удар от далечна дистанция. Агаци улови топката, а междувременно от Милано пристигна новината, че Интер води на Милан с гол на Диего Милито.

Последваха нови опасни изстрели към вратаря на Каляри. Симоне Пепе и Андреа Пирло затрудниха максимално стража на "рособлу", обаче до ново попадение в мрежата на домакините не се стигна.

В 21-вата минута Щефан Лихтщайнер се сблъска с Маурисио Пиния и получи много неприятна травма. Швейцарецът беше изнесен на носилка, а на негово място  веднага влезе Мартин Касерес.

След дълъг период, в който нямаше положения, в 36-тата минута Пиния можеше да отбележи впечатляващ гол от далечно разстояние. Свирепият шут на чилиеца профуча покрай вратата, пазена от Джанлуиджи Буфон.

Минута преди края на полувремето Пепе беше близо до попадение, обаче стреля неточно от относително удобна позиция. Милан пък изравни на Интер. Златан Ибрахимович се разписа от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Кевин-Принс Боатенг.

Докато "росонерите" осъществяваха обрат на "Сан Сиро", възпитаниците на Конте се опитваха да вкарат втори гол, който да им донесе повече спокойствие. Попаденията обаче падаха в Милано. Диего Милито тъкмо беше изравнил от дузпа, когато Даниеле Орсато можеше да отсъди 11-метров наказателен удар в полза на Каляри.

Реферът обаче прецени, че влезлият като резерва Андреа Косу е симулирал след съприкосновение с Джорджо Киелини в пеналта на торинския гранд, и показа жълт картон на 32-годишния полузащитник на сардинския отбор.

В 57-мата минута Пепе стреля силно от дъгата пред наказателното поле на "рособлу", обаче Агаци се намеси добре. В 64-тата минута пък Мирко Вучинич шутира високо над напречната греда.

В 70-тата минута Косу пробва коварен удар, но топката прелетя покрай вратата на гостите. Две минути по-късно само страхотната намеса на Агаци попречи на Вучинич да запише втория си гол в двубоя.

При последвалия корнер Марко Бориело пропусна да вкара третото си попадение с екипа на Ювентус. Малко след това Микеле Канини си отбеляза нелеп автогол след центриране на Мартин Касерес.

От "Сан Сиро" новините бяха страхотни за торинците. Интер водеше с 4:2 на Милан, а Скудетото се приближаваше към Ювентус. В крайна сметка на стадион "Нерео Роко" в Триест не паднаха повече голове. "Бианконерите" спечелиха с 2:0 и празненствата можеха да започнат. Ювентус стана шампион на Италия!         


Каляри – Ювентус 0:2

0:1 Вучинич 6
0:2 Канини 74 (автогол)

Каляри: Агаци, Астори, Канини, Ариаудо, Пизано, Конти, Наингголан, Екдал, Тиаго Рибейро (Косу – 50), Ибарбо (Ларивей – 62), Пиния

Ювентус: Буфон, Бардзали, Бонучи, Киелини, Лихтщайнер (Касерес – 26), Пирло, Видал (Джакерини – 53), Маркизио, Пепе, Вучинич, Матри (Бориело – 71)