Наказание от три години и шест месеца грози защитника на Ювентус Леонардо Бонучи заради съмнението, че е участвал в схема за уреждане на мачове, но по всичко личи, че в случая фактите са на страната на бранителя.

Тази сутрин адвокатът на Бонучи Джан Пиетро Бианки и прокурорът Стефано Палаци трябваше да постигнат споразумение, чрез което италианският национал да си осигури по-леко наказание. Поемайки по-голям риск обаче, Бианки избра да покаже несъстоятелността на обвиненията срещу клиента си и го стори по много убедителен начин.

"Според прокурор Палаци промяната на показанията от страна на Андреа Мазиело "обогатявала" делото. Всъщност тези показания стават все по-нелогични и противоречащи си. Мазиело се опитва да направи своята версия за събитията колкото се може по-полезна за прокуратурата, но при това толкова много си противоречи, че дори не можем да разберем ролята, която Бонучи е имал в този мач.

Мазиело е говорил два пъти с прокурорите от Кремона, веднъж в Бари, но въобще не е споменавал мача Удинезе-Бари. На 7-ми февруари Анджело Яковели първи е проговорил за срещата Удинезе-Бари, като е назовал името на Мазиело, но не и на Бонучи.

Когато Мазиело е научил от вестниците за показанията на Яковели – което само по себе си е увредило доказателствата – той е намесил Бонучи. Противоречията обаче продължават.

Първо Мазиело казва, че е помолил Бонучи да участва в уговорката в седмицата преди един от тренировъчните лагери на Бари, после пък твърди, че това се е случило в съблекалнята на отбора. Междувременно Бонучи доказва, че е нямало как да бъде там, тъй като по това време е бил заедно с националния тим.

Тъй като датите не съвпадат логически, Мазиело е помолен отново да разясни обстоятелствата на срещата си с Бонучи. Този път ставало дума за времето точно преди гостуването в Удине. Това е четвъртата версия на Мазиело, четвърта промяна на показанията му, но и тя е противоречива.

Когато на 10-ти юли свидетелства и "си спомня перфектно", че Бонучи не е бил в Бари през делничните дни от въпросната седмица, Мазиело твърди, че е разговарял с клиента ми в автобуса за Удине. От четвъртък нататък обаче Бонучи е бил в Бари и е тренирал всеки ден.

Ясно е, че в случая нещо не пасва, съществуват логически несъответствия. Несъотвествия има и относно показанията на Мазиело дали мачът е трябвало да завърши "над" определена граница от попадения, да бъде равенство с голове и за двата състава или просто да приключи при точен резултат 2:2.

Мазиело казва, че не е направил нищо, за да предотврати втория и третия гол за Удинезе. Но защо? Ако букмейкърите са искали точен резултат 2:2, защо той ще предпочете резултатът да стане 3:2? Никола Де Тулио вече даде показания, че Мазиело сам е нагласил мача между Удинезе и Бари и чисто и просто говори големи лъжи".

Според очевидци на днешното заседание на съда прокурор Палаци на няколко пъти е поискал прекъсвания, което е знак, че обвиненията към Бонучи във връзка с мача Удинезе-Бари едва ли ще издържат още дълго, като Андреа Мазиело би трябвало да понесе вината за уговорената среща.