Милан може и да направи най-лошия си стар от повече от 30 години насам, но успя да победи шампиона и лидер в класирането Ювентус с 1:0.

За съжаление победата дойде след изключително спорно съдийско решение. Реферът Рицоли даде дузпа за росонерите за игра с ръка на Маурисио Исла, но повторенията показаха, че халфа на Юве не докосва топката с ръка.

Робиньо бе точен от бялата точка, за да донесе крайното 1:0 за Милан. Това бе пети успех на росонерите този сезон в първенството и едва трети в последните 9 кръга. Благодарение на трите точки отборът на Алегри събра 18 точки и се изкачи с 5 места нагоре в класирането до 8-ата позиция.

Голът на Робиньо сложи край на серията от 25 поредни гостувания на Ювентус без загуба, което е клубен рекорд. Бианконерите не бяха отстъпвали далеч от Торино от май 2011 г.



Това бе 155-ото дерби в Серия А между Милан и Ювентус. Преди този мач бианконерите имаха превес с 53 успеха срешу 47 на росонерите. В последните 11 сблъсъка между тези отбори Милан спечели само 3 пъти, а що се отнася до мачовете на "Сан Сиро" в последните 5 двата тима имаха по един успех и три равенства.

Позициите в класирането на двата тима обаче не съответстваха на това дерби. Милан направи най-лошия си старт на сезон от 1981/82, когато изпадна в Серия В. Ювентус имаше 17 точки повече от съперника, което не се бе случвало в ерата на трите точки.

Треньорът на домакините Масимилиано Алегри имаше доста главоболия около състава. Контузени бяха девет души. Извън игра са Месба, Антонини, Абате, Дидак Вила, Бонера, Амброзини, Пато, Траоре и Мунтари, който бе в центъра на скандалите след миналия мач. Тогава съдиите не видяха как топката премина голлинията на Ювентус при равенството 1:1 през февруари. Това доведе до въвеждането на допълнителни съдии сега зад вратите в Серия А.

Освен всички тези проблеми на загрявката Абиати се контузи и отстъпи мястото си в отбора на Марко Амелия. Това пък донесе капитанската лента на ръката на Рикардо Монтоливо. В атака за Милан беше исканото от собственика Берлускони триоо Робиньо, Ел Шаарави, Боатенг.

Ювентус беше без Джорджо Киелини, който не се възстанови и на неговото място в отбраната започна Касарес. В атака бяха Вучинич и Куалиарела.

Милан започна силно мача и още в 5-ата минута създаде положение за гол. Де Шилио действаше с много самочувствие и преодоля първо Асамоа, после Пирло, за да стреля с десния крак, но удара мина покрай вратата.

В 14-ата минута още една добра контраатака на Милан бе дирижирана от Робиньо. Бразилецът намери Боатенг, който стреля с десния крак от малък ъгъл. Буфон се намеси стабилно.

След трудното начало Ювентус отправи първия си удар в мача в 21-ата минута. Вучинич отклони топката за Куалиарела, който не се забави и стреля с левия крак. Амелия спаси.

Звездата на Милан Ел Шаарави също пробва удар от дистанция, след размяна на подавания с Боатенг, но шута бе слаб и Буфон го отрази.

В 30-ата минута поредният скандален момент в скорошната история на мачовете между Милан и Ювентус. Робиньо центрира и Ночерино засече топката с глава. Топката се отклони в Исла и съдията Рицоли посочи бялата точка за игра с ръка на халфа на Юве. Рицоли се консултира и с помощника си, но въпреки това двамата сбъркаха жестоко. Повторенията показаха, че топката се удря не в протегнатата ръка на Исла, а в ребрата му.

Робиньо изпълни дузпата и откри резултата, макар Буфон да усети ъгъла. Това бе първи гол за бразилеца този сезон. В 33-ата минута Ботенг направи пробив от 40 метра с топка в краката и стреля от границата на наказателното поле. Шутът обаче бе слаб и твърде в центъра и Буфон спаси.

На почивката резултатът бе 1:0 за Милан след спорната дузпа. Това, което обаче не можеше да се оспори бе, че росонерите играеха по-добре от съперника, може би вдъхновени и от присъствието на трибуните на собственика Берлускони и на легендата Марко ван Бастен.

На почивката Ювентус направи смяна. В игра се появи Падоин на мястото на Маурисио Исла. Стартът на второто полувреме бе по-спокоен. Скоро след него Ювентус направи и втора промяна като Джовинко смени Куалиарела.

В 61-ата минута чудесно центриране на Видал от дясно бе боксирано от Амелия, Пирло върна топката в наказателното поле към Вучинич, но той бе блокиран и се стигна само до корнер. След това Джовинко опита нещо много красиво, но и много трудно. Той пробва задна ножица след центриране на Падоин, но прати топката в аут.

Алегри реагира на събуждането на Ювентус, като пусна Пацини на мястото на Робиньо. В следващата атака на Милан Ночерино стреля много силно, но и много високо. Ювентус пък продължи да търси равенството и в игра влезе Погба на мястото на Асамоа.

Ночерино отне една топка и подаде към Ел Шаарави който опита ниско центриране за Пацини, но защитата на Юве изчисти. Буфон направи важно спасяване по-малко от 10 минути преди края, след удар с глава на Йепес след корнер. В ответната атака Юве можеше да изравни. Джовинко стигна до аутлинията и върна топката назад. Там Вучинич стреля добре и топката влизаше в мрежата, когато Констант я изчисти и запази аванса на своя тим.

Вратарят Амелия също правеше изключителен мач на вратата на Милан, като спаси удар от 25 метра на Вучинич, който получи топката от Падоин. В последната минута Джовинко се измъкна и бе съборен от Амелия в наказателното поле, но още преди това бе вдигната напълно заслужена засада.

В крайна сметка Милан спечели и сега правото да недоволстват от съдиите отиде у Ювентус, след като в предишния мач между двата тима съдиите отново бяха решаващи. Бианконерите остават на първото място с 32 точки, но ако Интер спечели утре ще скъси дистанцията на 1 точка. Наполи също може да го направи.

МИЛАН - ЮВЕНТУС 1:0

1:0 Робиньо 31 дузпа

МИЛАН: Амелия, Констант, Мексес (72 Сапата), Йепес, Де Шилио, Монтоливо, Ночерино, Де Йонг, Ел Шаарави, Боатенг (84 Фламини), Робиньо (65 Пацини)

ЮВЕНТУС: Буфон, Бонучи, Бардзали, Касарес, Асамоа (72 Погба), Исла (46 Падоин), Пирло, Маркизио, Видал, Вучинич, Куалиарела (57 Джовинко)