Лацио се класира на финала в турнира за Купата на Италия, след като победи с 2:1 миналогодишния финалист Ювентус. В първата среща "бианкочелестите" направиха 1:1 с торинския гранд и с общ резултат 3:2 си гарантираха участие в последния двубой от надпреварата.

По всичко личеше, че днес единственото попадение ще отбележи уругваецът Алваро Гонсалес, който се възползва от великолепния пас на Кристиан Ледесма. Във втората минута на добавеното време обаче Артуро Видал възстанови равенството.

Когато всички очакваха продълженията, Серджо Флокари оползотвори по най-добрия начин центриране от корнер и се разписа с глава. Така през май "орлите" ще се борят за своя шести трофей от турнира, а "Старата госпожа" и тази година ще се размине със сребърната звезда.



Шампионите противопоставиха на римляните титулярен състав, изграден от осем италианци, двама чилийци и един черногорец. За сравнение, в отбора на Владимир Петкович имаше играчи от пет националности, а играчите с италиански паспорти бяха  петима.

Футболистите на Антонио Конте започнаха мача много агресивно и в 8-мата минута претендираха за дузпа, след като Мирко Вучинич падна в наказателното поле на домакините след съприкосновение с Федерико Маркети. За пореден път обаче през последните дни съдийското решение не беше в полза на торинския тим. По-нататък и състезателите на Лацио имаха претенции да им бъде отсъден 11-метров наказателен удар, но реферът Лука Банти си замълча. 

Двата отбора водеха здрава битка и трудно стигаха до чисти голови положения. Макар че Ювентус беше по-активният състав, римският тим също имаше своите възможности и в 26-тата минута Ернанеш шутира над напречната греда. Малко преди това пък Маурисио Исла беше нахлул опасно в пеналта на "орлите", но Маркети се намеси добре.

На няколко пъти бранителите на "бианкочелестите" успешно блокираха атаките на гостите. Вучинич и Емануеле Джакерини пробваха удари, но при тях топката така и не стигаше до Маркети – защитниците пред стража си вършеха работата качествено и заставаха на пътя на кълбото.

Най-интересните ситуации през първото полувреме се разиграха секунди преди почивката. Вучинич и Себастиан Джовинко отправиха изстрели, обаче както и в предишните си няколко срещи с "бианконерите", Маркети беше изключително внимателен и спаси вратата си.

Малко след паузата Алваро Гонсалес откри резултата и взриви "Олимпико". Кристиан Ледесма центрира по чудесен начин към уругваеца, който се измъкна от опеката на Федерико Пелузо и заби топката в мрежата зад Марко Сторари.

След попадението обаче сблъсъците в центъра на терена се изостриха още повече и след един от тях Ернанеш получи неприятна контузия на главата. Бразилецът беше облян в кръв, а другият участник в единоборството – Лука Мароне – също се удари лошо.

Междувременно Джовинко се опитваше да си изпроси дузпа, но нямаше успех. "Атомната мравка" и Вучинич се затрудняваха със сгъстената отбрана на домакините. Около петнадесет минути преди края на двубоя черногорецът получи шанс да стреля, обаче го направи прекалено слабо. И днес нападението на Юве нямаше ден.

Както и през първото полувреме, заключителните минути предложиха най-интересните моменти. Първо във втората минута на добавеното време Артуро Видал изравни. Чилийският полузащитник се пребори със Щефан Раду и вкара гола на радостта за Ювентус.

Той обаче бързо беше последван от гола на нещастието за "Старата госпожа". След центриране от корнер Серджо Флокари се извиси над защитата на торинския отбор и отбеляза с глава. Секунди по-късно първо Джовинко, а след това и Клаудио Маркизио направиха големи пропуски. В крайна сметка "бианкочелестите" стигнаха до успех с 2:1 и се класираха за финала в турнира за Купата на Италия.   


Лацио – Ювентус 2:1

1:0 Гонсалес 53
1:1 Видал 90+2
2:1 Флокари 90+3

Лацио: Маркети, Андре Диаш, Биава, Сиани, Раду, Конко, Гонсалес (Цана – 86), Ледесма, Ернанеш (Лулич – 63), Маури, Клозе (Флокари – 70)

Ювентус: Сторари, Бардзали, Бонучи, Мароне (Маркизио – 70), Пелузо, Исла, Падоин (Пирло – 68), Видал, Джакерини (Куалиарела – 76), Джовинко, Вучинич