Феновете на Фиорентина изживяха един от най-щастливите си дни, след като видяха как Виолетовите победиха големия враг Ювентус с 4:2, при това след като губеха с 0:2 на почивката. Двубоят бе от 8-ия кръг на Серия А.

Джузепе Роси се превърна в герой за отбора от Флоренция, като наниза 3 гола, а един добави Хоакин, като попаденията паднаха само за 15 минути след почивката. Преди това Тевес и Погба вкараха за Юве.

Старата госпожа обаче загуби за първи път през сезона и вече изостава на 5 точки от лидера Рома, като има 19. В същото време Фиорентина победи у дома Юве за първи път от 15 години и с 15 точки остава в първата половина на класирането.

За домакините отново липсваха контузените Марио Гомес, Ребич и Иличич, така че Джузепе Роси водеше отново атаката. Давид Писаро се възстанови и се появи в средата на терена до Акуилани.

За гостите Артуро Видал остана на пейката, след като изпусна самолета да се върне навреме в Италия. Фернандо Йоренте партнираше на Карлос Тевес в атака, а Симоне Падоин действаше отдясно вместо Стефан Лихтщайнер.

Началото бе равностойно без чисти положения. В 5-ата минута Нето изпревари Тевес, който опита да достигне до топката след пас на Йоренте. Домакините отговориха с опасно центриране на Борха Валеро, което обаче не бе засечено нито от Гонсало, нито от Савич.

Слаб удар на Тевес бе спасен с лекота от Нето, а домакините, въпреки че владееха повече топката, трудно стигаха да добри положения. В средата на полувремето Амброзини се контузи и трябваше да бъде заменен от Матиас Фернандес.

Малко след това Погба центрира и Тевес засече с глава, но прати топката покрай вратата. След това Маркизио стреля опасно, но Нето изби в корнер.

По-добрата игра на Юве обаче даде резултат. В 36-ата минута Тевес се възползва от това, че бе притиснат от Гонсало Родригес и спечели дузпа, която сам вкара, за да даде преднина на Старата госпожа.

Малко по-късно авансът бе удвоен. Погба тръгна мощно напред и опита подаване на ляво. Куадрадо стигна пръв до топката, но не успя да я изчисти както трябва, а освен това лошото бе, че и вратарят Нето бе тръгнал да пресича паса. Топката се вдигна във въздуха и падна около точката за изпълнение на дузпа, където Погба я намери и прати за втори път в мрежата.

След паузата ситуацията не се промени особено. Домакините трудно създаваха положения, а Ювентус контролираше мача и търсеше трети гол. В 54-ата минута Нето спаси много опасно положение, след като Маркизио се оказа на добра позиция. След това и Киелини стреля с глава, но вратарят спаси.

И изведнъж в 65-ата минута всичко се промени. Мати Фернандес нахлу в наказателното поле и постави тялото си пред Асамоа, който не успя да играе с топката. Дузпа, която Джузепе Роси вкара и върна интригата.

Това върна надеждите на Виолетовите, докато шампионите се разколебаха, но едва ли и най-големите песимисти сред феновете на Юве са допускали това, което се случи между 76-ата и 81-ата минута.

Първо Роси изравни, след като с диагонален удар прати топката в левия ъгъл, а при попадението може би и Буфон би могъл да се намеси по-добре.

Само 2 минути след това Борха Валеро привлече няколко съперника към себе си, след което подаде отлично на свободния в наказателното поле Хоакин Санчес. Бившият футболист на Валенсия стреля покрай Буфон за 3:2 и хвърли в екстаз феновете на „Артемио Франки“.

В 81-ата минута Фиорентина уби интригата с четвърти гол. След атака на гостите домакините овладяха, Куадрадо бързо тръгна напред, след което пред наказателното поле намери Роси, който хладнокръвно оформи своя хеттрик. 

Фиорентина – Ювентус    4:2

0:1    Тевес    37 дузпа
0:2    Погба    40
1:2    Роси    66 дузпа
2:2    Роси    76
3:2    Хоакин    78
4:2    Роси    81

Фиорентина: Нето, Ронкалия, Гонсало Родригес, Савич, Куадрадо, Амброзини (23 Мати Фернандес), Писаро, Акуилани (56 Хоакин), Паскуал, Борха Валеро, Роси (85 Матос)
Ювентус: Буфон, Бардзали, Бонучи, Киелини, Падоин (83 Мота), Погба, Пирло, Маркизио (77 Видал), Асамоа (80 Джовинко), Йоренте, Тевес