Ювентус постигна много важна победа с 2:0 при гостуването си на Ливорно в двубой от 13-ия кръг на Серия "А".

Фернандо Йоренте вкара първото попадение за "Старата госпожа" в този мач, след като се разписа в 62-ата минута. В 75-ата минута Карлос Тевес удвои преднината на своите, като се възползва от асистенция на испанеца.

Гостите бяха по-добрият отбор на терена, но не стигнаха до много голови положения, макар че владееха инициативата. 

След този мач Юве е лидер в класирането с 34 точки, като тимът е на 2 точки пред Рома. Столичани обаче са с мач по-малко и ако утре победят Каляри ще могат да си върнат отново първото място. 

Торинци за пръв път през този сезон оглавяват класирането в Калчото. Мачът бе много специален за Джиджи Буфон, стражът на гостите, който изигра своя двубой номер 500 в Серия "А", като има общо 13 футболисти в историята с подобно постижение.

Освен това Юве подобри и постижението си от миналия сезон, когато отборът имаше 32 точки след 13 кръга, а сега има с 2 повече. Това е най-силният старт на сезон в Калчото на Юве под ръководството на Антонио Конте.

 


Срещата започна с натиск на Ювентус и през първите минути гостите натиснаха противника си. Първото по-чисто положение се откри за гостите в 6-ата минута, след като се създаде разбъркване в наказателното поле на Ливорно, но Йоренте не успя да отправи удар.

През следващите минути имаше само един отбор на терена и това бяха торинци, но домакините се бяха групирали много добре в задни позиции и това пречеше на "Старата госпожа" да създава чисти положения.

В 21-ата минута Йоренте бе на косъм от попадение. Той засече много хубаво центриране на Падоин с глава, но топката премина встрани вратата.

Няколко минути след това домакините направиха много опасна контраатака, но Емехара не успя да види свой съотборник около наказателното поле и топката в крайна сметка бе изчистена в предни позиции и опасността предтвратена.

В 30-ата минута Пол Погба демонстрира класата си и отправи изключително силен удар, като се наложи стражът на домакините с мъка да вади топката в корнер.

Минута по-късно Тевес бе намерен в наказателното поле и опита удар от малък ъгъл, но топката бе избита в корнер от противников футболист.

В 37-ата минута стражът на Ливорно за втори път спаси отбора си. Той изби много хубав удар на Асамоа от наказателното поле и предотврати чисто попадение.

До края на полувремето нямаше интересни ситуации и резултатит се запази на почивката.

Второто полувреме започна на по-високи обороти и в 48-ата минута Йоренте отправи мощен удар от дистанция, но той рикошира в Тевес, който попречи топката да намери очертанията на вратата.

Пет минути по-късно торинци получиха право да изпълнят фаул, а зад топката застана Андреа Пирло. Неговият удар обаче премина встрани вратата.

Домакините пък се опитаха да си изпросят дузпа и Греко падна артистично в наказателното поле в 55-ата минута, но реферът добре видя ситуацията и му показа жълт картон за симулация. 

В следващите минути Юве стигна до интересна ситуация и Тевес отправи силен удар от 20 метра, но топката бе блокирана от противников бранител.

В 58-ата минута домакините създадоха страхотна контраатака и трима футболисти на Ливорно излязоха срещу трима играчи на торинци, но Емерсон пропиля прекрасния шанс, тъй като задържа прекалено дълго топката и тя му бе избита. 

Секунди след това съдията не отсъди дузпа за Ювентус, въпреки че бранител на Ливорно игра с ръка в собственото си наказателно поле. Реферът обяви на гостуващите футболисти, че е видял контакта с ръка, но според него той не е бил умишлен.

В 60-ата минута Маркизио отправи удар от наказателното поле, но противников бранител си сложи крака пред топката и не позволи тя да достигне до вратата.

Две минути след това все пак Юве стигна до попадение и поведе в резултата след гол на Фернандо Йоренте. Асамоа видя Погба в близост до наказателното поле на Ливорно, след което французинът центрира и испанският нападател засече с крак топката около точката на дузпата и реализира без проблеми.

В 64-ата минута домакините скочиха срещу съдията за дузпа, тъй като топката се отби в ръката на Видал, в наказателното поле на Юве, но реферът остана безмълвен. Минута по-късно Емерсон отправи страхотен удар от далечна дистанция, който мина на половин метър встрани вратата.

Тевес можеше да удвои, но ударът му от малък ъгъл премина встрани вратата. Той отправи техничен удар в 71-ата минута, но не намери целта.

В 75-ата минута Юве вкара втория си гол в мача и уби интригата. Тевес реализира своя седми гол в Калчото през този сезон. Йоренте овладя много хубаво центриране в наказателното поле и подаде към Карлитос, който от точката на дузпата със силен удар матира противниковия вратар.

Постепенно торинци се разиграха и няколко минути след това Асамоа отправи мощен удар, който бе спасен от противниковия страж.

Няколко минути по-късно резултатът можеше да стане класически, но бранител на домакините не успя да си вкара автогол и с глава при опита си да изчисти прати топката право в гредата. До края не се стигна до повече голове и резултатът се запази.


ЛИВОРНО - ЮВЕНТУС 0:2
0:1 Йоренте 63'
0:2 Тевес 75'

ЛИВОРНО: Барди, Кода, Ринаудо, Емерсон, Чечерини, Мбайе (80 - Пичини), Лучи, Шиатарела, Греко, Силигарди, Емехара (73 - Борха)

ЮВЕНТУС: Буфон, Киелини, Касерес, Пирло, Видал, Падоин, Маркизио, Асамоа, Погба, Тевес (79 - Куалиарела), Йоренте (80 - Вучинич)