Ювентус постигна рутинна победа с 2:0 над Ливорно и води с 8 т. на Рома в класирането на Серия А. Само чудо може да лиши бианконерите от трето поредно скудето.

Гостите започнаха по-активно на "Ювентус стейдиъм", но Буфон спаси изстрел на Емегара. Старата госпожа обаче бързо пресече мераците на Ливорно и започна методично да налага надмощие.

Всичко бе решено само за 3 мин. след малко повече от половин час игра. И двата гола отбеляза Фернандо Йоренте в типичен за таран като него стил. Първо той се завъртя и разстреля Барди с левачката, а после се разписа с глава след корнер.

През второто полувреме се запомни само един далечен изстрел на Дънкан от Ливорно, който бе избит от Буфон.


Гостите изненадващо първи стигнаха до опасен момент. Още във втората минута Емегара се измъкна за момент и отправи далечен нисък удар, който Буфон отрази. Ливорно организира още две добри контри, които обаче приключиха с неточни шутове.

Юве отвърна на предизвикателството в 6-ата мин. Тогава Тевес получи от Йоренте и нахлу в пеналта, но не успя да преодолее вратаря Барди.

Киелини имаше възможност да стреля от добра позиция, след като Погба проби по аутлинията и му върна топката, но изстрелът му с левия крак бе крайно неточен.

Малко по-късно пък Асамоа се вклини в пеналта отляво и центрира по земята, но Лихтщайнер не успя да засече добре от непосредствена близост.

Все пак неизбежното се случи в 32-ата мин, когато Тевес намери Йоренте, таранът получи с гръб към вратата, обърна се и се опита да скъса мрежата с левия крак – 1:0.

Три минути по-късно баскът покачи на 2:0 след корнер. Той засече с глава центрирането на Пирло и въпреки че Барди отби топката, тя в крайна сметка някак премина голлинията му.

Лихтщайнер проби до аутлинията след пас на Йоренте, но не успя да намери Тевес в малкия пеналт. В 43-ата мин. пък Емегара премина Касерес и нахлу в пеналта на Юве, но бе спрян от Бонучи. В ответната атака Тевес отправи техничен изстрел отдалеч, но топката профуча край далечната греда на Ливорно.

Второто полувреме бе далеч по-скучно, като от един момент нататък играчите на Ювентус започнаха да пестят сили за реванша от Лига Европа срещу Лион, който ще се играе в четвъртък.

В 55-ата мин. Йоренте бе изведен от Погба вдясно, но не му достигна терен, за да настигне топката и да отправи смислен удар.

Малко по-късно Дънкан от Ливорно отправи свиреп шут от 30-ина метра, но Буфон не се остави да бъде изненадан и отби в корнер.

В 66-ата мин. Пирло изведе Погба, но французинът избърза и стреля много неточно от 16-ина метра.

Последните 25-30 мин. на мача преминаха под девиза "Юве не иска, Ливорно не може".

Все пак в 88-ата мин. резервата Падоин се озова на много добра позиция, но ударът му не затрудни особено Барди.

Така Ювентус постигна очаквана победа и възстанови преднината си от 8 т. пред втория в класирането Рома.

 

ЮВЕНТУС – ЛИВОРНО 2:0

1:0 Йоренте 32

2:0 Йоренте 35

Ювентус: Буфон, Касерес, Бонучи, Киелини, Лихтщайнер, Погба (84 Падоин), Пирло, Маркизио, Асамоа, Тевес (65 Джовинко), Йоренте (77 Вучинич)

Ливорно: Барди, Чекерини (59 Пичини), Валентини, Кода, Кастелини, Месба, Дънкан, Бенаси, Биаджанти (74 Москера), Силигарди, Емегара (64 Белфодил)