По всичко личи, че Ювентус ще спечели трето поредно скудето в Серия А. Няма съмнение, че заслугата за това е преди всичко на Антонио Конте. При това приносът му ще бъде дори още по-голям, отколкото за предишните две титли.

"Да станеш шампион три пъти поред, е нещо невероятно", повтаряше той в началото на сезона. И наистина е така, като се има предвид и неочакваното представяне на Рома, която чупи рекорди и подлага под напрежение бианконерите.

Първото скудето беше спечелено със сърце, второто – с тактика. Третото ще бъде въпрос на манталитет. А манталитет на победители играчите имат, само ако им го вдъхне треньорът.

Тези, които познават Конте, твърдят, че той е като истински чук – непрекъснато ти набива нещо в главата. Поредното доказателство бе последният мач с Удинезе. Онези, които са го гледали по телевизията, е трябвало да изтърпят един непрекъснат брътвеж, на фона на който се играеше мачът. От първата до последната минута треньорът на Ювентус не спря да крещи указанията си към играчите, все едно ги управляваше на плейстейшън.

Освен другото, успехът доказа, че той е взел правилните решения, като например да заложи на Джовинко, когото преди известно време се наложи да защитава решително заради освиркванията на тифозите на Юве, както и на Огбона в центъра на защитата или на Маркизио, който игра като втори плеймейкър, за да позволи на Пирло да се освободи от опеката на съперниците.

С две думи, този сезон може да се смята за апотеоза на един треньор и без това вече смятан за един от най-добрите в занаята. Нещо като втори Моуриньо, който е в оптимална симбиоза със средата и с футболистите (португалецът обичаше да я нарича "емпатия"), който издига своя замък и приема ролята на защитник на клубната чест срещу ропота на враговете и защитава момчетата си от всичко и срещу всички (но без да им спестява конското, когато възникне такава необходимост).

Всичко се изучава в детайли, всичко е плод на прецизна стратегия, като например отмяната на пресконференциите преди мачовете, които бяха върнати (и Конте заговори като безстрашен пълководец) преди един мач от изключително значение за сезона на бианконерите. Тактическият арсенал на специалиста включва и размяната на реплики и скандалите с колегите, които служат за още по-голямо сплотяване на отбора и допълват ежедневната работа с краката и най-вече главите на играчите.

Отвъд процеса на "моуринизация", на който ставаме свидетели, това, което вълнува тифозите на Юве е Конте да бъде също толкова успешен треньор, колкото е португалецът. Не само на домашната, но и на европейската сцена. Така, че "ученикът" един ден да надмине "учителя" си.

Серджо Станко, Goal.com