Бенфика взе минимална преднина пред Ювентус, след като го победи с 2:1 в първия полуфинален мач в Лига Европа, игран на стадион "Луж".

Домакините откриха резултата още в 3-та минута, когато Есекиел Гарай засече с глава центриране от корнер. През първото полувреме Ювентус доминираше и имаше няколко нелоши атаки, но не стигна до чисто положение.

В средата на второто полувреме обаче Карлос Тевес изравни с чудесна индивидуална изява. "Бианконерите" си помислиха, че са измъкнали равенството, но в 84-та минута Лима отново изведе домакините напред с мощен удар под гредата.

Така двата тима оставиха развръзката за реванша след седмица на "Ювентус Стейдиъм".



Мачът започна перфектно за Бенфика, тъй като домакините откриха резултата още в 3-та минута. След центриране от корнер Бонучи изпусна Есекиел Гарай и защитникът засече остро с глава в мрежата. При ситуацията може би и Буфон можеше да се намеси малко по-добре, но въпреки че изби топката с върха на пръстите си, тя влезе в мрежата.

В 10-та минута Ювентус имаше опасна контраатака, но Карлос Тевес се полакоми пред наказателното поле вместо да подаде и топката му бе отнета. Това на свой ред даде шанс за контраакция на домакините и Маркович подаде към непокрития отляво Сюлеймани, но той от малък ъгъл стреля неточно.

Ювентус бе по-активният отбор в този момент и макар да нямаше чак толкова силно изразен териториален натиск, опасните положения бяха пред вратата на домакините. Тевес пробва силен удар от дистанция, но прати топката в ръцете на вратаря. След това Погба отне топката от съперник и започна много опасна контраатака, но накрая по нелеп начин я поднесе на последния защитник, вместо да пробва удар или да подаде на съотборник встрани.

Последваха няколко остри центрирания, които обаче бяха пресечени от защитата на Бенфика. В 30-та минута Тевес проби мощно по лявото крило, но нямаше как да подаде към намиращия се в засада Вучинич и трябваше да продължи сам. Така навлезе в наказателното поле, но там бе застигнат от защитник, който не му позволи да поднесе встрани.

 Три минути по-късно Пирло копна елегантно зад защитата и там изскочилият Лихщайнер с летящ плонж засече с глава покрай вратаря, но топката мина на сантиметри от вратата. Страничният съдия вдигна флага за засадата, но това беше грешно решение и при гол щеше да има много спорове.

В последните минути на полувремето Бенфика изравни играта и имаше една нелоша атака, при която Маркович от малък ъгъл стреля над вратата.

Още при първата си атака след почивката Ювентус имаше добра възможност, след като Маркизио получи точно центриране в наказателното поле, но поднесе лошо към Вучинич и той не можа да стреля от непосредствена близост.

В 55-та минута италианците организираха хубава атака и Маркизио центрира от аутлинията, Погба засече  с глава, но Артур се хвърли и успя да избие в корнер.

В ответната атака Бенфика претендираше за дузпа, след като Енцо Перес мушна топката между краката на Касерес и защитникът му се препречи, но реферът Джунейт Чакър посочи играта да продължи.

Бенфика уби малко темпото на игра с две смени в средата на полувремето. Ювентус обаче имаше много опасна атака в 68-та минута, когато Погба изведе в коридор отдясно Лихщайнер в наказателното поле, той веднага центрира остро по земя, но защитник на домакините изпревари Маркизио преди той да засече на празна мрежа.

В 72-та минута Ювентус изравни резултата. Асамоа бе изведен отляво и хитро поднесе назад към Тевес. Аржентинецът имаше двама защитници пред себе си, но ги залъга с хитър финти и накрая мушна топката покрай плонжиралия Артур.

След този гол обаче "Бианконерите" свалиха темпото и доволни от резултата се прибраха в половината си. Жорже Жезуш пък направи офанзивна смяна и пусна Кавалейро на мястото на халфа Андре Гомес.

И в 84-та минута Бенфика отново излезе напред. Кавалейро остави извеждащ пас да стигне до влезлия малко преди него като резерва Лима и той с остър удар от 12-13 метра заби топката под гредата.

Две минути по-късно португалците бяха близо и до трети гол, но техничният диагонален удар на Маркович прати топката на сантиметри от страничната греда.

В 89-та минута обаче Ювентус направи невероятен пропуск. Макси Перейра и Луизао не се разбраха за висока топка и я оставиха да стигне до непокрития в наказателното поле Маркизио, но той от непосредствена близост стреля в крака на Артур.

В следващата атака включилият се в атака Киелини получи центриране на втората греда и стреля от воле, но не уцели вратата. В последните секунди пък Бенфика имаше опасна контраатака и топката бе поднесена към непокрития в пеналта Кавалейро, но той стреля в тялото на защитник пред вратата.


Бенфика - Ювентус 2:1

1:0 Гарай 3
1:1 Тевес 72
2:1 Лима 84

Бенфика: Артур, Макси Перейра, Луизао, Гарай, Сикейра, Енцо Перес, Андре Гомес (82 Кавалейро), Маркович, Сюлеймани (60 Алмейда), Кардосо (63 Лима), Родриго

Ювентус: Буфон, Касерес, Бонучи, Киелини, Лихщайнер, Погба, Маркизио, Асамоа, Пирло, Вучинич (65 Джовинко), Тевес (82 Освалдо)